Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu a spus când vor avea loc alegerile prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a menționat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că șeful statului urmează să fie ales cel târziu peste jumătate de an.

CHIȘINĂU, 7 mar — Sputnik. Pregătirile pentru alegerile prezidențiale vor începe după ce Parlamentul va introduce modificări în legislația electorală și va numi data alegerilor, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate spicherul legislativului, Andrian Candu, menționând că alegerile vor avea loc cel mai probabil la toamnă.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Candu despre decizia CC: a schimbat în totalitate agenda politică în Moldova

Vinerea trecută, Curtea Constituțională (CC) a anulat modificările din 5 iulie 2000 introduse în Constituția Republicii Moldova. Instanța a declarat nule toate modificările introduse la acea oră de Parlamentul RM referitor la trecerea la alegerea președintelui țării de către Parlament cu voturile a trei treimi din cei 101 deputați. Astfel, săptămâna trecută CC a lăsat în vigoare mecanismul precedent de alegere a șefului statului, și anume prin alegerea directă de către întregul popor.

Ulterior, președintele CC, Alexandru Tănase, a precizat că hotărârea Curții presupune că deputații au la dispoziție două luni, până pe 24 mai, pentru a decide data alegerilor prezidențiale. Totodată, acesta a menționat că nu este obligatoriu ca alegerile să se desfășoare până la 24 mai.

În cadrul emisiunii „Replica" la postul TV Prime, Candu a afirmat că precizarea făcută de către președintele CC vizavi de stabilirea termenului de alegere a șefului statului, permite  să spunem că pentru pregătirea scrutinului va fi necesar minimum jumătate de an.

„În timpul cel mai apropiat vom elabora în Parlament planul de modificare a Codului electoral. În cazul dat, este vorba de modificări substanțiale. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc la toamnă", a specificat Candu.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Politolog: se ştie demult cine sunt candidaţii la preşedinţie

Acesta a adăugat că, în felul acesta, concurenții electorali vor avea timp să se pregătească pentru alegeri.

Anterior, președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, precizase că, potrivit Codului electoral care a fost în vigoare până în anul 1999, perioada preelectorală era de 90 de zile, iar în varianta actuală a Codului, perioada preelectorală pentru oricare tip de alegeri este de 60 de zile.

Ciocan a menționat că anume Parlamentul RM este cel care trebuie să determine termenul perioadei preelectorale: 60 sau 90 de zile.

Fluxul de știri
0