Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: următorul preşedinte va fi ales de către popor

© privesc.euAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Reforma constituţională din iulie 2000 a fost făcută praf de Curtea Constituţională. Instanţa a constatat încălcarea de către Parlament a procedurilor de revizuire a Constituţiei şi depăşirea limitelor de revizuire a Constituţiei.

CHIŞINĂU, 4 mar – Sputnik. Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000. Instanţa declarat nule toate modificările operate la Legea Supremă, atunci când deputaţii au votat pentru trecerea la alegerea şefului statului de către Parlament, cu votul a trei cincimi din numărul total al deputaţilor aleşi.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
De ce uneori 51 ar putea fi mai mult decât 61, sau ce va decide CCM

Prin decizia sa de vineri, CCM a declarat nule mai multe prevederi din Constituţie, introduse prin reforma din iulie 2000, inclusiv alineatele 1, 3, 4 şi 5 de la articolul 78 în redacţia actuală a Legii Supreme. Totodată, CCM a statuat că rămâne în vigoare mecanismul anterior de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, adică votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Astfel, chiar dacă timp de 16 ani în ţara noastră au funcţionat anumite mecanisme specifice republicilor parlamentare, asupra acestora plana o alură de neconstituţionalitate şi de nulitate, iar acest lucru  a fost descoperit abia acum de CCM.

Fluxul de știri
0