România ar putea fi sacrificată, de rând cu alte state non Schengen

© Flickr / Photo UnitЛодка с мигрантами у берегов Испании
Лодка с мигрантами у берегов Испании - Sputnik Moldova
Abonare
Importanţi europarlamentari bulgari au avertizat că, după măsurile de protejare a spaţiului Schengen, ţările din afară, precum România, Bulgaria şi Croaţia ar putea deveni rezervaţii pentru refugiaţi.

CHIŞINĂU, 3 mar — Sputnik. Austria a impus la 19 februarie limitări pentru depunerea solicitărilor de azil, până la 80 pe zi, şi pentru tranzitul migranţilor, până la 3.200 pe zi, ceea ce ar însemna un potenţial de 1,2 milioane de persoane pe an. Austria şi ţările din Balcani au anunţat că refuză să ridice restricţiile de la propriile graniţe împotriva afluxului de refugiaţi, scrie NapocaNews.ro.

Victor Orban - Sputnik Moldova
Trupe ungare la frontiera României

Totodată, pentru a nu deveni „rezervaţii" pentru refugiaţi, mai multe state de pe ruta balcanică au început să îşi închidă graniţele.

Principala redută a Uniunii Europene pentru refugiaţi a devenit gardul de zeci de kilometri dintre Grecia şi Macedonia. Astfel, odată cu fortificarea căilor de acces spre ţările mai dezvoltate din UE, Grecia rămâne afară, fapt declarat şi de premierul Slovaciei, care a vizitat regiunea de frontieră a Macedoniei cu Grecia, unde la acest moment rămân a fi blocaţi 27 de mii de refugiaţi.

„Am ajuns la momentul în care cel mai probabil Grecia va fi sacrificată", a declarat premierul slovac. Robert Fico.

El i-a reproşat premierului grec, Alexis Tsipras, că „nu a făcut nimic la graniţa turco-greacă".

Grecia estimează că îi sunt necesare aproape 500 milioane de euro pentru a organiza primirea a 100.000 de refugiaţi şi a gestiona situaţia la frontiera cu Macedonia.

Беженцы пытались тараном проломить забор на границе Греции и Македонии - Sputnik Moldova
Video
Refugiații au încearcat să forţeze gardul la hotarul Greciei cu Macedonia

Importanţi europarlamentari bulgari au avertizat că, după măsurile de protejare a spaţiului Schengen, ţările din afară, precum România, Bulgaria şi Croaţia ar putea deveni rezervaţii pentru refugiaţi.

„Bulgaria, România şi Croaţia trebuie să depună eforturi serioase pentru a nu fi transformate în adevărate rezervaţii pentru refugiaţi, din cauza că nu sunt membre Schengen", a avertizat preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanishev, citat de 24 Chasa, scrie NapocaNews.ro.

Prim-ministrul slovac, Robert Fico, împreună cu ministrul de Interne din Macedonia, Oliver Spasovski şi ministrul de Interne din Slovacia, Robert Kalinak, au efectuat miercuri o vizită în regiunea frontierei dintre Grecia şi Macedonia.

"Există o mare nelinişte în privinţa crizei refugiaţilor. Noi toţi credem că ar trebui să adoptăm soluţii ale Uniunii Europene, dar uneori acestea nu funcţionează; noi credem că sunt disfuncţionale".

Robert Fico s-a arătat anterior îngrijorat de „consecinţele catastrofale" în cazul în care UE va avea eşec în a controla situaţia, susţinând că Uniunea ar trebui să-şi consolideze frontierele sale externe şi să le închidă pentru refugiaţi.

Fluxul de știri
0