Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine vrea eliberarea lui Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 01/03/2016
Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii PLDM au depus miercuri la Judecătoria Buiucani un demers prin care solicită eliberarea sub garanţie a liderul PLDM, Vladimir Filat, acuzat de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

CHIŞINĂU, 2 mar – Sputnik. Judecătoria Buiucani a respins, miercuri, solicitarea unui grup de deputaţi PLDM de a-l elibera sub garanţie pe liderul liberal-democrat Vladimir Filat, acuzat de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Motivele pentru care PLDM nu solicită eliberarea sub garanţie a lui Filat

Cei care şi-au asumat garanţia personală pentru Filat sunt deputaţii Anghel Agachi, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Iurie Ţap şi Grigore Cobzac.  Cei cinci liberal-democraţi au cerut schimbarea formei de arest pe numele lui Filat, din arest preventiv în izolator în arest la domiciliu.

Articolul 179 din Codul de Procedură Penală prevede schimbarea măsurii de arest în izolator a preventivului în baza garanţiei personale înaintată de persoane demne de încredere. Numărul  garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.

„Garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia”, se menţionează în articol.

Săptămâna trecută, Iurie Ţap, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că membrii PLDM nu au înaintat în instanţă nici o cerere prin care să solicite modificarea măsurii de reprimare aplicată liderului liberal-democrat, pentru a nu da motive de interpretări.

„Trebuie să respectăm cadrul legal ca să nu dăm temei de interpretări. Dar, totodată, trebuie să luăm atitudine faţă de situaţia preşedintelui PLDM”, a declarat Iurie Ţap pentru Sputnik.

Liberal-democraţii şi-au schimbat opinia după o discuţie pe care au avut-o miercuri cu avocatul ex-premierului, Igor Popa. În timpul şedinţei de judecată, Popa a ieşit din sală şi s-a apropiat de grupul de deputaţi PLDM care aşteptau în holul Judecătoriei. Avocatul le-a spus ceva acestora, după care deputaţii au plecat rapid din clădirea Judecătoriei Buiucani.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Filat, închis în ruinele unui vechi castel (foto)

Peste câteva ore, deputaţii PLDM s-au întors în instanţă unde au solicitat schimbarea măsurii de reprimare pe numele liderului lor.

Potrivit legii, la prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant depune concomitent la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.

Vladimir Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015. Ex-premierul este învinuit de procurori în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Liderul PLDM este deţinut preventiv într-o celulă din Penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Fluxul de știri
0