Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Motivele pentru care PLDM nu solicită eliberarea sub garanţie a lui Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 26.01.2016
Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cei unsprezece deputaţi PLDM nu au solicitat în instanţă eliberarea din arest în izolator şi plasarea în arest la domiciliu a liderului lor Vladimir Filat pentru a nu da temei de interpretări.

CHIŞINĂU, 23 feb – Sputnik. Deputaţii PLDM nu au înaintat în instanţă nici o cerere prin care să solicite modificarea măsurii de reprimare aplicată liderului liberal-democrat, deputatului şi ex-premierului Vladimir Filat, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Nu am făcut un asemenea demers”, a comunicat parlamentarul. 

Adriana Beţişor Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum decurge judecata în dosarul Filat: mărturiile procurorilor

Articolul 179 din Codul de Procedură Penală prevede schimbarea măsurii de arest în izolator a preventivului în baza garanţiei personale înaintată de persoane demne de încredere. Numărul  garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.

„Garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia”, se menţionează în articol.

„Trebuie să respectăm cadrul legal ca să nu dăm temei de interpretări. Dar, totodată, trebuie să luăm atitudine faţă de situaţia preşedintelui PLDM”, a declarat Iurie Ţap pentru Sputnik.

Potrivit legii, la prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant depune concomitent la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.

La 22 februarie, magistraţii de la Judecătoria sectorului Râşcani i-au eliberat pe membrii grupului Grigore Petrenco din arest în izolator şi i-au plasat în arest la domiciliu. Eliberarea acestora din arest în izolator a fost solicitată de deputaţii PSRM. Socialiştii au înaintat în instanţă această solicitare în baza articolului 179 din Codul de Procedură Penală, care prevede eliberarea preventivilor în baza garanţiei personale. Cei şapte învinuiţi au fost eliberaţi contra unei sume de 7 mii de lei.

Vladimir Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015. Ex-premierul este învinuit de procurori în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Liderul PLDM este deţinut preventiv într-o celulă din Penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Fluxul de știri
0