Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezultatele vizitei misiunii FMI în Moldova: perspective deloc simple

© Flickr / World Bank Офис МВФ в Вашингтоне
Офис МВФ в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Șefa misiunii FMI a menționat, în încheierea vizitei sale la Chișinău, că perspectivele Moldovei rămân complicate și reclamă o gestionare competentă a economiei.

CHIȘINĂU, 1 mar — Sputnik. Șefa misiunii Fondului  Monetar Internațional, Ivanna Vladkova-Hollar, a prezentat rezultatele vizitei de documentare a experților FMI la Chișinău, care a avut loc în perioada 23 — 29 februarie.

Experții misiunii nu au dispus de un mandat pentru a purta negocieri privind programul de susținere financiară a ţării.

Echipe de experţi ai FMI, vizită în Republica Moldova, 23 - 29 februarie 2016 - Sputnik Moldova
Politică
După discuţia de luni cu premierul, experţii FMI pleacă din Moldova

„Discuțiile vor continua în lunile următoare: autoritățile vor avea timp pentru a finaliza cercetările-cheie de diagnosticare în sectorul financiar și elaborarea propunerilor detaliate în domeniul politicii", a spus Ivanna Vladkova-Hollar, citată de serviciul de presă al reprezentanței FMI la Chișinău.

Totalizând rezultatele vizitei de prospecţie la Chișinău, șefa misiunii FMI a menționat că „discuțiile cu autoritățile au fost sincere și constructive".

Potrivit serviciului de presă al reprezentanței FMI, temele principale de discuții au fost evaluarea ultimelor schimbări produse în economie și politicile autorităților în vederea menținerii stabilității macroeconomice și a măsurilor de îmbunătățire a metodelor de administrare a sectorului financiar.

„Perspectivele rămân a fi complicate și necesită o gestionare competentă a economiei. Totodată, politica bugetar-fiscală are capacități limitate de susținere a activității economice pe intern, în special până când noile autorități vor elabora o politică fiscală și o politică de cheltuieli bugetare care vor duce la consolidarea capacității bugetului public național de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare. ", a spus Vladkova-Hollar, adăugând că economia Moldovei suportă cheltuieli considerabile din cauza administrării ineficiente a sectorului bancar.

валюта - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Analiști: FMI va stoarce tot ce se poate din Republica Moldova

Potrivit expertului, pentru restabilirea stabilității macroeconomice și, în cele din urmă, pentru prosperarea economică a Moldovei este extrem de important să înlăture deficienţele care există de multă vreme în supravegherea bancară. În acest context, fortificarea guvernării corporative și perfecționarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiția reevaluării complete a beneficiarilor finali.

Programul anterior pe trei ani de colaborare a Moldovei cu FMI a demarat la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din cele 570 de milioane planificate nu a ajuns în ţară din cauza nemulțumirilor FMI legate de cheltuielile sociale prea mari și deficitul bugetar considerabil.

Fluxul de știri
0