Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Analiști: FMI va stoarce tot ce se poate din Republica Moldova

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaвалюта
валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Experții contactaţi de corespondentului Sputnik și-au exprimat scepticismul în legătură cu posibila colaborare a ţării noastre cu FMI.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Moldova nu trebuie să conteze neapărat pe salvarea care va veni din exterior, susține Galina Șelari, directorul Centrului de Investigaţii Strategice și Reforme.

Petras Austrevicius - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Petras Austrevicius: memorandumul cu FMI nu va fi doar o bucată de hârtie

De aşteptata vizita a misiunii FMI în Moldova este legată de o anumită speranță în ceea ce privește reluarea finanțării țării, aflată într-o nouă criză economică începând cu anul trecut. Prim-ministrul Pavel Filip speră că în martie-aprilie vor începe negocierile cu privire la încheierea unui memorandum de colaborare între Republica Moldova și FMI. Programul anterior de colaborare, care a durat trei ani, a demarat la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din cele 570 de milioane planificate nu a mai ajuns în Republica Moldova din cauza nemulțumirilor FMI legate de cheltuielile sociale prea mari și de faptul că deficitul bugetului de stat ar fi fost prea mare.

"Fără îndoială, atunci când FMI anunță o nouă tranșă într-o țară sau alta, aceasta înseamnă "undă verde" și pentru alte țări și organizații internaționale. Însă nu este pentru prima dată când ni se întâmplă să fie întrerupt ajutorul venit din partea FMI. Astfel de cazuri, pe parcursul celor 25 ani de independență, au fost destule", a subliniat Șelari.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
FMI şi condiţiile unui împrumut pentru Moldova

Aceasta a adăugat că negocierile cu FMI reîncep în perioada în care în țară este instaurat un nou guvern, ceea ce s-a și întâmplat recent în Moldova. "Noi suntem în stare să ne ajutăm singuri și să nu așteptăm colacul de salvare care să ne vină din exterior", a spus Șelari.

Expertul în economie Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik că Moldova nu are șanse să semneze acordul de colaborare cu FMI".

"Creditorii ne vor pune condiții dure. Ei trebuie să-și restituie banii și nu are importanță ce preț va trebui să achite pentru asta populația țării. Condițiile nu sunt deloc simple", a conchis Gârbu.

De altfel, Ministerul Economiei a constatat că datoria de stat a Republicii Moldova a crescut considerabil în timp de un an. Suma totală a acestei datorii constituie 33,5 miliarde de lei (peste 1,6 miliarde de dolari), ceea ce este cu 22% mai mult faţă de indicatorii de la sfârșitul anului 2014.

Fluxul de știri
0