Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oamenii legii au dat de cei ce au băgat mâna în buzunarul consumatorilor de gaz

© Sputnik / Miroslav RotariOfiţeri, percheziţii
Ofiţeri, percheziţii - Sputnik Moldova
Abonare
În capitală au avut loc noi percheziţii. Ofițerii Direcției Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în comun cu procurorii, au descins în această dimineață la sediul „Moldovatransgaz”, o compania fiică a Moldovagaz.

CHIŞINĂU, 26 feb – Sputnik. Responsabili dela MAI au precizat că în cadrul operaţiunii au fost efectuate concomitent 25 de percheziţii la domiciliile mai multor angajați ai întreprinderii Moldovagaz. Potrivit procurorilor, în urma acțiunilor infracționale, suspecții ar fi a dobândit peste 50 de milioane de lei, bani care erau trecuți la pierderi tehnice în tariful pentru gazele naturale plătit de consumatorii casnici.

Д.Медведев на церемонии пуска трубопровода Северный поток. Angela Merkel şi Dmitri Medvedev, ceremonia de inaugurare a zadoductului North Stream. - Sputnik Moldova
Bucureşti – Chişinău – Moscova. Gazele ruseşti şi armele americane

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că persoane cu funcții de răspundere din această întreprindere, dar și din altele, care sunt subordonate întreprinderii Moldovagaz, sunt suspectate de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și de falsificarea documentelor.

„Perchezițiile ţin de investigarea unor cauze penale în privința unor factori de decizie de la Moldovagaz și alte întreprinderi și în acest sens la data de 24 februarie 2016 a mai fost pornită o urmărire penală în baza a mai multor infracțiuni, infracțiuni de comitere a faptelor de evaziune fiscală, spălare de bani, dobândire prin escrocherie și delapidare a mijloacelor financiare în sume deosebit de mari precum și a insolvabilități fictive, intenționate a unei întreprinderi. De asemenea, ca urmare a constatărilor efectuate în cadrul urmăririi penale a mai fost pornită o urmărire penală și pe confecționarea și utilizarea documentelor false”, a declarat procurorul, menţionând şi faptul că suspecții ar fi prejudiciat statul cu peste 50 de milioane de lei.

„În acest sens, ca urmare a cauzării daunelor prejudiciabile şi drept consecință a acțiunilor făptuitorilor,, a fost adus un prejudiciu bugetului statului prin neachitarea TVA în sumă de peste 10 milioane de lei, iar prin alte scheme de dobândire a unor sume importante de bani pe care procurorii le-au depistat în cadrul urmăririi penale și dispunerii reviziilor și constatărilor experților, făptuitorii au dobândit peste  50 de milioane de lei. Respectiva sumă de 50 de milioane de lei urmează a fi inclusă în tarif ca și pierderi tehnologice și ar urma să fie achitată de consumatori. La moment se efectuează concomitent  25 de percheziții la întreprinderi fondate de Moldovagaz, la persoane juridice de drept privat, persoane fizice, conducători ai acestor întreprinderi și la o persoană care deține funcție de membru al consiliului de administrație și la o persoană care este șef de departament la Moldovagaz”, a mai spus Vitalie Busuioc.

Газовая плита - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Este oficial: de luni plătim mai puţin pentru gazele naturale

Procurorul a mai adăugat că schema de delapidare a milioanelor din conturile întreprinderii Moldovagaz a fost realizată și probabil pusă în aplicare încă din anul 2011.

„În perioada 2011 – 2015, persoane de vârf din cadrul Moldovagaz împreună cu alte persoane și agenți economici privați au creat o schemă infracțională, potrivit căreia  au fost prezentate documente false, au fost încheiate contracte false de prestare a serviciilor și respective de achiziție a mia multor mărfuri. Ca urmare a încheierii acestor tranzacții de efectuare a serviciilor și de livrare a mărfurilor, o parte din lucrări sau mărfuri aerau livrate de către întreprinderi fantome, fără să se achite TVA, precum și majorarea neîntemeiată a prețului. Sumele de bani achitate de Moldovagaz cu întreprinderile private erau transferate pe contul întreprinderilor fictive, fără a fi incluse în evidență contabilă fiind încasate uneori de către agenții economici și respectiv fiind împărțite între făptuitori”, a declarat Busuioc.

Persoanele care vor fi găsite vinovate de implicarea în această schemă infracţională riscă să facă între 2 și 15 ani de pușcărie.

Fluxul de știri
0