Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Este oficial: de luni plătim mai puţin pentru gazele naturale

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE cu privire la tarifele la gazele naturale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial

CHIŞINĂU, 30 ian — Sputnic. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energetică a comunicat că decizia cu privire la reducerea tarifelor la gazele naturale a fot publicată în Monitorul Oficial, astfel că de luni, 1 februarie, vom preţul unui metru cub de gaz va fi cu cu 11 la sută mai mic decât în prezent.

Serviciul de presă al instituţiei a informat printr-un comunicat că „Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 19/2016 din 26 ianuarie 2016 privind tarifele la gazele naturale a fost publicată vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial al RM nr. 20-24 din 29 ianuarie 2016 și intră în vigoare la data de 1 februarie 2016".

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Care va fi prețul gazului rusesc pentru Republica Moldova în 2016

Astfel, consumatorii finali cu un consum lunar de până la 30 de metri cubi vor plăti 5.892 de lei pentru o mie de metri cubi, cu 66 de bani mai puţin decât în prezent, iar cei care vor depăşi 30 de metri cubi vor achita un tarif de 6.138 lei pentru mia de metri cubi.

Potrivit ANRE, diminuarea tarifelor la gazele naturale a fost determinată de doi factori principali şi anume reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Amintim că aceste modificări au fost efectuate după anularea amendamentului "Furdui", conform căruia în tariful final era inclus şi preţul pentru tranzitarea gazelor naturale către Europa.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul și prețul estimativ de achiziție a gazelor naturale din Rusia pentru anul în curs în mărime de 199.72 dolari pentru 1000 o mie de metri cubi, în descreştere cu 60,57 dolari faţă de trimestrul patru al anului trecut.

Fluxul de știri
0