Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Planurile grandioase, care se ascund în spatele demisiei lui Gurin

© SputnikCorneliu Gurin
Corneliu Gurin - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Demisia Procurorului General, Corneliu Gurin, a surprins multă lume, dar nu chiar pe toţi. Unii experţi sunt de părere că acest pas era de aşteptat după ce a fost votată o nouă lege a Procuraturii, care vine cu o serie de transformări în această instituţie.

CHIŞINĂU, 26 feb – Sputnik. Expertul în drept, avocatul Pavel Midrigan, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că demisia lui Gurin urmăreşte mai multe obiective legate de relaţiile cu partenerii externi, alegerea preşedintelui ţării, îmbunătăţirea imaginii guvernării şi diminuarea spiritului protestatar din societate.

Pavel Midrigan a subliniat că, odată ce Parlamentul a adoptat o nouă lege a Procuraturii, prin care sunt prescrise mai multe transformări esenţiale în sistemul respectiv, este logic ca această instituţie, deja reformată, să fie reprezentată de alte feţe, asupra cărora nu planează nici un fel de suspiciuni reale sau imaginare, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Una dintre condiţiile impuse ţării pentru reluarea susţinerii politice şi financiare de către structurile occidentale este reforma justiţiei, din care face parte, deja în mod expres, şi Procuratura.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine se va instala în fotoliul lui Gurin după 1 martie

Impactul pozitiv asupra relaţiilor cu partenerii externi reprezintă o altă miză importantă, ce are legătură directă atât cu adoptarea noii legi a Procuraturii, cât şi cu demisia Procurorului General, ce va trebui să fie urmată de numirea unui alt conducător al sistemului procuraturii.

Totodată, expertul a subliniat că ne putem aştepta la o numire a noului conducător al Procuraturii în baza vechii proceduri, dat fiind faptul că pentru aplicarea noii proceduri va fie necesară revizuirea Constituţiei.

Alegerea Preşedintelui de asemenea ale legătură cu demisia Procurorului general, mai declară Pavel Midrigan. "Noua lege a Procuraturii, demisia Procurorului General şi numirea altuia va crea atât la nivelul Parlamentului, cât şi în societate o atmosferă favorabilă în perspectiva alegerii şefului statului. După acest exerciţiu complex, mai mulţi deputaţi vor avea motive să se prevaleze de faptul că au demarat schimbări pozitive, care trebuie să fie susţinute".

Pe un asemenea fundal, protestele antiguvernamentale nu vor mai arăta la fel de solid, mai consideră Midrigan, subliniind că „deja guvernarea va putea să spună că este foarte receptivă la revendicările protestatarilor”.

Sediul Procuraturii Generale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Un expert povesteşte cum a fost votată noua lege a Procuraturii în Parlament

Expertul mai consideră că funcţia de Procuror General ar putea să rămână vacantă o perioadă mai lungă şi că asta nu afectează activitatea Procuraturii, dat fiind faptul că urmărirea penală este coordonată de Prim Procurorul General adjunct.

După Gurin, probabil va fi numit nu doar un profesionist ci o persoană cu o carieră de jurist şi cu o reputaţie ireproşabilă, or tocmai de asta are nevoie acum guvernarea.

Această mişcare, ca şi altele care vor urma, reprezintă un scenariu amplu de câştigare a încrederii partenerilor externi, a populaţiei şi a partenerilor sociali, în vederea consolidării actualei guvernări, a conchis expertul.

Fluxul de știri
0