Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine se va instala în fotoliul lui Gurin după 1 martie

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, unul din autorii noii Legi cu privire la Procuratură, susţine că există două căi legale care pot fi urmate după demisia lui Corneliu Gurin din funcţia de Procuror General.

CHIŞINĂU, 26 feb – Sputnik. După demisia lui Corneliu Gurin din funcţia de Procuror General, există două opţiuni legale de suplinire a postului rămas vacant, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, unul din autorii noii Legi cu privire la Procuratură, votată joi în lectură finală de Parlamentul Moldovei.

Potrivit expertului, în primul caz se aplică legea existentă la ziua de azi. „Preşedintele Parlamentului vine în plen şi propune candidatura unui nou procuror, care va avea un mandat de 5 ani”, a declarat Gribincea.

Corneliu Gurin Procurorul General al RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorul General al Moldovei şi-a dat demisia

Acest procuror va rămâne în funcţie până în anul 2021, chiar dacă va intra în vigoare noua Lege cu privire la procuratură şi chiar dacă va fi amendată Constituţia şi stabilit un nou mecanism de alegere a Procurorului General.

Potrivit noii Legi a Procuraturii, Procurorul General va fi selectat de Consiliul Superior al Procurorilor în cadrul unui concurs public. Acesta va fi propus spre desemnare în funcţie de către preşedintele ţării, care va putea să respingă candidatura doar o dată şi va fi obligat să desemneze acelaşi candidat în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor îşi menţine poziţia cu votul a două treimi dintre membrii săi.

Cea de-a doua variantă, potrivit lui Gribincea, este de a nu numi un nou procuror general până nu va fi amendată Constituţia la acest capitol.

„Până la acea dată, interimatul procurorului general va fi deţinut de prim-viceprocurorul general”, a explicat expertul.

În prezent această funcţie este deţinută de Eduard Harunjen.

Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, şi-a prezentat vineri cererea de demisie în faţa plenului Parlamentului.

„Îmi depun mandatul de Procuror General, demisionez din 1 martie. Consider important să începem reforma în procuratură de la vârful instituţiei, fără suspiciuni şi acuzaţii”, a declarat Gurin.

Procurorul a explicat că cererea de demisie este motivată de adoptarea unei noi Legi a Procuraturii care prevede un alt mecanism de alegere a Procurorului General.

Mandatul lui Gurin expira la 18 aprilie 2018.

Fluxul de știri
0