CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Organizatorii acțiunilor de protest din centrul Capitalei, Renato Usatâi, Igor Dodon și Andrei Năstase, sunt politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere. Acestea sunt rezultatele cercetării sociologice realizate și finanțate de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS AXA, care au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Sondajul a fost realizat de CBS AXA în perioada 5-13 februarie 2016.
Astfel, potrivit rezultatelor sondajului de opinie, moldovenii ar avea cea mai mare încredere în politicienii aflați în opoziție, în special în cei care sunt organizatorii acțiunilor de protest antiguvernamentale.
Reprezentantul companiei de cercetări sociologice, Vasile Cantarji, a menţionat că pe primul loc se află liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi.
„Care este personalitatea politică din Republica Moldova în care dumneavoastră aveți cea mai mare încredere? Această întrebare este deschisă, ceea ce înseamnă că persoanei intervievate nu i se prezintă o listă de personalități, ci el singur, din memorie, trebuie să numească o personalitate. Pe primul loc se plasează Renato Usatâi cu 11,5 la sută, Igor Dodon – 7,7 la sută, Andrei Năstase – 5%, Maia Sandu – 4,6%. Vedem că în fruntea acestui top se regăsesc doar personalități politice aflate în opoziție”, a spus Cantarji.
Potrivit lui, răspunsurile date de către cei chestionați la întrebarea privind încrederea pe care o manifestă cetățenii faţă de partidele politice corespund, în mare parte, cu cele ce se referă la liderii politici. Doar că, a precizat sociologul, la această întrebare răspunsurile au fost sugerate, adică celor chestionați li s-a propus o variantă de răspuns.
„Ce atitudine aveți față de următoarele formațiuni politice? Aici deja este prezentată o scală și cel chestionat alege opțiunea. Clasamentul este următor: pe primul loc – Partidul Nostru cu 35 la sută (mai degrabă am încredere și am deplină încredere), apoi Partidul Socialiștilor cu 28 la sută, Platforma Demnitate și Adevăr – pe locul trei, cu 24 la sută. Urmează Partidul Acțiune și Solidaritate care, trebuie să subliniez, nu este înregistrat, cu 20 la sută”, a mai declarat sociologul.
Cantarji a spus că la polul opus se află partidele care acum se află sau s-au aflat recent la guvernare, adică, în respectivele formațiuni politice cetățenii au cea mai mică încredere. Astfel, din răspunsurile la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid ați vota?”, am putea deduce că PLDM nu va intra în Parlament, pentru că va acumula mai puțin de un procent din opţiunile celor care sunt deciși să participe la vot. La fel și Partidul Liberal, care va acumula doar două procente.
Nu se știe care ar putea fi soarta altor partide, spre exemplu la limită este Partidul Comuniștilor cu 5,2 la sută, Partidului Popular European din Moldova, cu 6 %, și Partidul Democrat, cu 7 la sută.