Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: alegerile parlamentare din Moldova ar fi câștigate de forţele de stânga

© Sputnik / Miroslav RotariDeputații Parlamentului RM onoreaza drapelul și imnul de stat
Deputații Parlamentului RM onoreaza drapelul și imnul de stat - Sputnik Moldova
Abonare
PSRM și ”Partidul nostru” ar câștiga alegerile parlamentare. PDM, PLDM și PL, care au făcut parte din alianța de guvernare, continuă să cedeze pozițiile. Între timp, numărul de cetățeni care nu știu pentru cine ar vota este în creștere.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, acestea ar fi câștigate de partidele de stânga. Acest lucru este relevat de rezultatele sondajului sociologic efectuat de Asociația sociologilor și demografilor, care au fost prezentate luni.

Astfel, Partidul socialiștilor, care are cele mai multe mandate în actuala legislatură, ar acumula 16,4% din voturi, urmat de "Partidul nostru" cu 15,2%.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: prăbuşire catastrofală a partidelor de la guvernare

Pe poziţia a treia s-ar situa  Partidul Popular European cu 6,8% din voturi. În organul legislativ suprem al ţării ar trece și Partidul Democrat (6,7%), dar și un partid format în baza Platformei "DA" (6,3%).

Potrivit sondajului, liberalii, comuniștii și liberal-democrații ar acumula câte 5,8%, 5,5% și 2,5% din voturi respectiv.

O cincime dintre cei chestionați — 22,1% — nu știu cu cine ar vota, 1,8% și-ar da voturile pentru alte partide, iar 1,4% — pentru un candidat independent. Se menţionează  că 5,6% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: partidele de stânga câștigă alegerile parlamentare din Moldova

Totodată, 85,4% dintre respondenți au declarat că sunt gata să meargă la alegerile parlamentare.

Potrivit răspunsurilor respondenților la o întrebare deschisă (fără variante de răspuns) privind încrederea în politicieni, de cea mai mare încredere se bucură liderul "Partidului nostru" Renato Usatîi — 14,6%, pe locul doi s-a situat liderul socialiștilor Igor Dodon — 13,9%, iar pe locul trei — liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă — 8,5%. Pe locul patru se situează ex-ministrul educației, Maia Sandu — 8,3%, pe locul cinci — președintele PCRM, Vladimir Voronin cu 6,4%. E de remarcat că 47,2% dintre cei chestionați au răspuns că ei nu au încredere în nici un politician.

Sondajul a fost efectuat între 10-18 noiembrie. La el au participat  1187 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%.

Fluxul de știri
0