Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Perspectivele ping-pong-ului dintre guvernare şi protestatari

© Sputnik / Miroslav RotariProtest 13.01.2016
Protest 13.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Actuala majoritate parlamentară se va prăbuși ca un castel din cărți de joc și niciunul dintre actualele partide parlamentare, poate cu excepția socialiștilor lui Igor Dodon, nu va accede în viitorul Parlament.

Actualul Guvern ar putea să se prăbuşească, dacă nu în urma alegerilor parlamentare anticipate, atunci la cele ordinare, care vor avea loc după expirarea mandatului actualului Parlament în 2018. Am ajuns la această nu concluzie, ci convingere după ce pe rețelele de socializare a fost postat filmulețul de la întâlnirea ministrului Educației, Corina Fusu, cu un grup de cetățeni din orașul Telenești. Din imaginile video, devenite virale pe internet, putem înțelege că oamenii, pur și simplu, au fluierat-o, au înjurat-o pe doamna Fusu, atunci când aceasta a început să le explice cât e de rău faptul că un funcționar public primește un salariu lunar de doar 2400 de lei. Lumea a întrebat-o, cum e și firesc să-l întrebe pe un guvernant, de ce s-a ajuns într-o situație atât de proastă, la un salariu atât de mic. Și doamna Fusu nu a avut ce să le răspundă, iar când a văzut că este luată în furci de oamenii revoltați, a spus că pleacă, că are program, iar oamenii i-au cerut să plece de la guvernare, nu doar de la tribună.

Și premierul Filip ar fi fost huiduit

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Guvernul încă trebuie să convingă societatea că vrea reforme

Este adevărat că doamna Corina Fusu nu este cel mai răsărit membru al Guvernului Filip. Dacă e să fim sinceri, ea a ajuns întâmplător în această funcție. Alții mai sprințari la minte nu prea erau de găsit la PL. Cu un nivel de cultură generală îndoielnic, atât de îndoielnic încât doamna nu știe exact când țara noastră și-a declarat Independența, Corina Fusu a fost numită în funcția de ministru al Educației mai degrabă pentru verva cu care face declarații patriotarde, decât pentru profesionismul de care ar fi dat dovadă în administrarea domeniului educației. Dar nu ne-am propus aici să facem un rechizitoriu doamnei ministru. Ci altceva vrem să spunem. Orișicare alt membru al Cabinetului de Miniștri, nu doar doamna Fusu, ar fi fost fluierat și înjurat la fel ca ea, dacă ar fi participat la adunarea de la Telenești. Și premierul Pavel Filip, dacă era acolo, ar fi avut parte de același tratament.

Rânduri, rânduri pentru o pâine mai ieftină

Și asta pentru că o bună parte dintre conaționalii noștri au ajuns la limita disperării. Ați văzut rândurile din Capitală în care lumea stă ore în șir ca să procure o pâine socială. O pâine care costă 3 lei, în timp ce cealaltă pâine e doar un pic mai scumpă — 5-7 lei bucata. Bătrânii, nevoiașii stau în rând ca să economisească doi lei. Când înțelegi ce înseamnă asta, te miri că la Telenești, acolo unde nici măcar nu se vinde pâine socială, aceasta fiind comercializată doar în Chișinău, oamenii doar au huiduit-o pe Corina Fusu.

PDM, PL, PLDM, PCRM nu mai acced în Parlament și nici Ciocan nu-i mai ajută

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protestatarii: nici un pas înapoi, vom merge până la capăt

Așa cum am afirmat mai sus, PDM, PL, dar și PLDM și PCRM, care aproape că nu mai există ca formațiuni politice, la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral. Aceasta este convingerea mea. Nu vor intra în Parlament chiar dacă rezultatele alegerilor vor fi din nou falsificate. De data asta va fi mult prea mult de falsificat ca lucrul acesta să nu devină evident.

Și încă un lucru. Cei care au zis că spiritul protestatar s-a temperat la Chișinău, s-a stins, între care și subsemnatul, au greșit. Protestele care urmează vor fi masive și probabil violente. Și asta nu pentru că Dodon, Usatâi sau Năstase ar fi tare iubiți de lume și lumea ar fi gată să intre în foc pentru ei. Nu, lumea este, pur și simplu, disperată. Ea nu mai are ce pierde. Și atunci nu mai are nicio importanță cine organizează proteste, ci doar că acestea sunt singurul mecanism prin care astăzi oamenii pot să-și verse amarul, să-și manifeste nemulțumirea. Pentru că numai atunci când sunt blocate străzile, sunt asaltate instituțiile guvernamentale, când se pune foc, când se varsă sânge, autoritățile devin receptive la ceea ce spune strada. În rest, demnitarii, funcționarii își văd de propriile afaceri, iar faptul că bătrânii, săracii stau ore în șir la coadă ca să procure o pâine socială nu-i impresionează. Demnitarii și funcționarii știu doar să se lamenteze, să povestească cât de grea este situația, cât de profundă este criza. Sau, așa cum face doamna ministru Corina Fusu, să le povestească celor flămânzi cât de rău este să-ți fie foame.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0