Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se ascunde în spatele deciziei de marţi a Curţii Constituţionale

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Marţi Curtea Constituţională a republicii Moldova (CCM) a decis că arestul preventiv nu poate depăşi 30 de zile, iar în total o parsoană nu poate fi ţinută în arest preventiv mai mult de 12 luni.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. CCM a decis marţi că, potrivit alineatului (4) al articolului 25 din Constituţie, termenul maximum de arest al unei persoane nu poate fi mai mare de 12 luni.

„Arestul preventiv poate fi aplicat pentru o perioadă care nu depăşeşte 12 luni, timp care include atât etapa urmăririi penale, cât şi etapa judiciară de până la pronunţarea sentinţei, în care omul este eliberat din arest, sau până la pronunţarea verdictului instanţei”, a precizat Preşedintele CCM.

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat, patru luni în arest. Soţia acestuia îi transmite un mesaj lui Ghimpu

Potrivit lui, arestul preventiv include perioada în care persoana a fost reţinută, s-a aflat în izolator, în arest la domiciliu sau, prin încheierea instanţei, a fost plasat în mod forţat într-o instituţie medicală sau a fost supus unor expertize.

CCM a relevat că termenii de arest preventiv încep să curgă din momentul în care persoana este reţinută, iar dacă aceasta nu a fost reţinută anterior, atunci din momentul emiterii încheierii privind arestul preventiv.

„Termenul de 12 luni se referă la fapta comisă de persoană şi pentru care faţă de aceasta a fost aplicată măsura de plasare în arest preventiv, indiferent de posibilitatea de recalificare ulterioară a cazului. Orice încarcerare ce depăşeşte termenul de 12 luni şi se referă la aceeaşi faptă, indiferent de eventuala recalificare a celor comise, contravine Constituţiei”, a spus Tănase.

El a mai menţionat că mandatul de arest se eliberează pentru un termen de 30 de zile, iar orice prelungire a arestului nu poate depăşi 30 de zile, atât la etapa desfăşurării anchetei, cât şi în cadrul procesului judiciar.

Astfel, CCM a considerat neconstituţională prelungirea arestului pentru un termen de 90 de zile, precum şi alineatele 8 şi 9 ale articolului 186 din Codul de procedură penală al ţării.

Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Motivele pentru care PLDM nu solicită eliberarea sub garanţie a lui Filat

Tănase a subliniat că în termen de 30 de zile din momentul pronunţării deciziei de marţi, instanţele de judecată îşi vor anula deciziile prin care persoanele au fost plasate în arest pentru un termen ce depăşeşte 12 luni. De asemenea, instanţele vor verifica temeinicia menţinerii în arest a persoanelor care se află în arest mai mult de 90 de zile, dar perioada de privare a acestora de libertate nu depăşeşte 12 luni.

Totodată, Tănase a explicat faptul că hotărârea de marţi nu se referă la persoanele condamnate, dar a căror cauză se află pentru examinare în instanţa de apel. Totodată, susţine preşedintele CCM, în cazul in care instanţa va emite o hotărâre de achitare, persoanele respective vor fi în drept să ceară despăgubiri.

La 5 ianuarie, instanţa a decis să prelungească termenul de arest în penitenciar pentru fostul premier Vlad Filat, acuzat în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă, cu încă 90 de zile. Marţi, tot cu 90 de zile a fost prelungit termenul de arest pentru fostul preşedinte al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici. Iar la data de 10 decembrie i-a fost prelungit cu 90 de zile termenul de arest preventiv lui Grigore Petrenco, învinuit de organizarea dezordinilor în masa. Luni acesta a fost trecut în arest la domiciliu.

Fluxul de știri
0