CHIŞINĂU, 27 ian – Sputnik. Economistul Viorel Gîrbu este de părere că premierul Filip a decis să expedieze o scrisoare către FMI, deoarece are nevoie urgentă de bani. Însă odată ce criza va fi depăşită, acest Guvern, afirmă Gîrbu, se va ocupa cu ceea ce se ocupă de obicei guvernanții în țara noastră, adică de administrarea ţării în interes propriu, nu în interesul statului și al cetățeanului.
„Guvernul caută cu disperare bani, fiindcă situația din bugetul public este catastrofală. Toate promisiunile și afirmațiile precum că noi avem de o relație strânsă, de durată, cu partenerii de dezvoltare nu sunt decât declarații politice, fiindcă guvernul niciodată nu s-a gândit nici la Fondul monetar, nici la partenerii de dezvoltare. Imediat ce acoperă necesitățile urgente, dar urgente înseamnă că sunt atât de mari, încât fără acoperirea lor guvernul poate să fie dat afară din oficiu, imediat ce acoperă aceste necesități de urgență, guvernul se apucă de treaba sa veche – de corupție, de ruinare, de administrare în interes propriu a treburilor publice și nu în interesul cetățenilor”, a declarat Gîrbu.
Premierul Pavel Filip a declarat că luna februarie va fi una extrem de dificilă pentru echipa sa guvernamentală, iar scopul pe care și-l trasează Cabinetul de Miniștri este să asigure plata pensiilor și a salariilor.
Fiind întrebat dacă Guvernul va putea asigura aceste plăți, dat fiind că deja în unele raioane sunt înregistrate restanțe la plata pensiilor și salariilor, Viorel Gîrbu a spus:
„În perioada imediat următoare, guvernul, în principiu, are capacitatea să mențină un nivel minim de urgență de plăți din bugetul public național, la nivelul salariilor și pensiilor. E o problemă legată de încasările de la Vamă și Inspectoratul Fiscal, care sunt decalate în timp. Această problemă se rezolvă prin împrumuturile luate pe piața financiară. Doar că costurile acestor împrumuturi sunt extrem de mari. Aceste împrumuturi nu sunt prevăzute în buget, inclusiv pentru a aloca sute de milioane de lei pentru a deservi dobânzile către băncile comerciale. În acest scop, guvernul va trebuie să revadă partea de cheltuieli a bugetului, care este un lucru foarte dureros. Ne aflăm într-o situație estrem de delicată, sunt proteste masive în stradă, iar în cazul în care guvernul nu achită salariile sau pensiile, numărul celor nemulțumiți va crește exponențial și atunci va fi o situație scăpată total de sub control autorităților”.
Expertul consideră că anume din acest motiv Guvernul mizează pe ajutorul extern, poate nu atât pe FMI, ci pe cel al României. Căci așa cum au promis autoritățile române, după ce încep negocierile cu FMI, Moldova va putea să beneficieze de prima tranșă a creditului rambursabil de 150 de milioane de euro. Prima tranșă va fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor urgente. Astfel că, este de părere Gîrbu, „lucrurile sunt chiar dramatice în Republica Moldova”.
În opinia lui Gîrbu, „Guvernul Filip este la fel ca şi ultimele guverne pe care le-am avut”.
Referindu-se la actualul premier, Gîrbu a declarat:
„El are o coordonare strânsă cu partidul care l-a promovat, dar nu are puterea în mâinile sale. Dacă se va menține sau nu Guvernul Filip depinde foarte mult de reacția societății”.