Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În centrul istoric al Chișinăului vor fi interzise construcțiile

© Александр ВолковКишиневские улицы - вечный ремонт
Кишиневские улицы - вечный ремонт - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierii municipali s-au apucat serios de înlăturarea încălcărilor admise de Dorin Chirtoacă în perioada aflării sale în postul de primar al Chișinăului.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. În timpul cel mai apropiat va fi elaborat noul plan urbanistic al orașului Chișinău. Documentul respectiv va interzice construcția noilor clădiri în centrul istoric al Chișinăului, a declarat vineri pentru corespondentul Sputnik consilierul municipal, specialist în domeniul protecției patrimoniului arhitectural, Ion Ștefăniță.

Majoritatea consilierilor municipali au votat în prima lectură pentru adoptarea proiectului de lege care prevede interzicerea construcțiilor ilegale în centrul istoric al Chișinăului. Documentul urmează să fie definitivat. Conform acestuia, în centrul istoric al capitalei va fi interzisă construirea clădirilor mai înalte de 12 metri.

Дорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dorin Chirtoacă vrea să demisioneze din funcţia de primar al Chişinăului

Totodată, sunt interzise lucrările de reconstrucție și reparație care ar putea modifica fațada monumentelor istorice. Interdicția se extinde și asupra construcțiilor în spațiile dintre case și trotuare în perimetrul centrului istoric, precum și tăierea copacilor și a arbuștilor fără autorizația consiliului municipal.

Până la adoptarea noului plan urbanistic al municipiului Chișinău, se interzice eliberarea autorizațiilor de construcție.

Consilierii consideră că primarul Dorin Chirtoacă și-a depășit atribuțiile de serviciu autorizând cu de la sine putere diferite construcții în capitală și că trebuie sistată eliberarea autorizațiilor de construcție dacă nu există deciziile respective ale consiliului municipal.

Примар Кишинева Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă armonizează „paleta coloristică” a gheretelor cu fațadele dărăpănate

Aceeași interdicție se referă și la construcțiile de pe străzile: Creangă nr. 1, Dimo nr. 1/1, Doga 32/2. Consiliul municipal a cerut structurilor primăriei să retragă toate autorizațiile de construcție pe adresele unde s-a decis să fie interzisă construcția. Au fost sistate lucrările de construcție pe adresele Decebal nr. 70 și nr. 70/2, până la aprobarea de către consiliul municipal a dării de seamă a comisiei care a fost creată în acest scop.

Consilierii așteaptă de la primarul general al capitalei ca, la următoarea ședință a consiliului municipal, acesta să prezinte raportul privind construcțiile care se desfășoară pe adresele menționate.

Fluxul de știri
0