Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirtoacă armonizează „paleta coloristică” a gheretelor cu fațadele dărăpănate

© фото скриншотПримар Кишинева Дорин Киртоакэ
Примар Кишинева Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a pronunțat „sentința coloristică” pentru gheretele din capitală, hotărând să le vopsească în nuanțe pastelate. Potrivit edilului, trebuie evitate culorile stridente care nu armonizează cu stilul Chișinăului.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik, Olga Eliseeva. În timpul apropiat, aspectul capitalei se va schimba vizibil. Datorită doar faptului că primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, cel care până nu demult lupta împotriva gheretelor comerciale, a decis să se dea bătut și a acceptat amplasarea chioșcurilor pe străzile orașului. Singura restricție, spune primarul, este „paleta coloristică" a buticurilor.

„Cerința noastră față de proprietarii gheretelor este ca, atunci când vor să schimbe o construcție veche pe una nouă, să vină să aprobe paleta coloristică la Primăria Chișinău", a declarat Dorin Сhirtoacă. Edilul își argumentează cerința prin faptul că e necesară armonizarea nuanțelor de culori existente în oraș.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce Chirtoacă vrea să-i distrugă pe producătorii agricoli autohtoni?

El însă nu a precizat cum vor armoniza aceste gherete cu fațadele dărăpănate ale clădirilor din capitala europeană. Chirtoacă a menționat doar că se recomandă ca gheretele să fie vopsite în culori pastelate și că trebuie evitate culorile stridente care nu armonizează cu stilul Chișinăului.

În schimb, nu există nici un fel de restricții la gama mărfurilor comercializate în gherete. De aceea nu este exclus ca în viitorul apropiat pe străzile orașului să se „plodească" chioșcurile de toate culorile și destinațiile. Cele de un roz-pal în care se vor vinde pateuri cu carne vor sta mândre alături de cele glamuroase de culoare crem în care va fi comercializată lenjeria intimă și de cele verde-crud în care vom cumpăra fructe și legume. Totodată, primarul justifică necesitatea unui asemenea gen de comerț prin situația economică precară din țară.

Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Societate
Tarifele cresc, drumurile degradează, iar Chirtoacă caută loc pentru Brad

Amintim că, acum câțiva ani, primarul declarase un adevărat război gheretelor de pe străzile Chișinăului, fiind emisă și o dispoziție specială de lichidare a acestor puncte comerciale. În plus, însuși Chirtoacă, în mod demonstrativ,  a demolat câteva gherete în fața camerelor de luat vederi ale jurnaliștilor. Însă toate eforturile s-au dovedit a fi zădarnice. În capitală, până la ora actuală, există peste 4000 de chioșcuri, majoritatea fiind amplasate de-a lungul trotuarelor.

Fluxul de știri
0