Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Petras Austrevicius: memorandumul cu FMI nu va fi doar o bucată de hârtie

© Sputnik / Captură privesc.euPetras Austrevicius
Petras Austrevicius - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentarul european Petras Austrevicius a declarat că Moldova va primi bani din partea UE doar dacă va semna un acord de împrumut cu FMI.

CHIŞINĂU, 10 feb – Sputnik. Asistenţa europeană pentru Moldova depinde în mare măsură de rezultatele vizitei misiunii FMI la Chişinău, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Guvern parlamentarul european Petras Austrevicius.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
FMI şi condiţiile unui împrumut pentru Moldova

Oficialul european se află într-o vizită de lucru la Chişinău. Miercuri, Austrevicius a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip, după care cei doi demnitari au susţinut o conferinţă de presă comună. 

Austrevicius a declarat că până la semnarea unui nou memorandum cu FMI, în Moldova ar putea veni mai multe misiuni ale acestei instituţii financiare internaţionale. 

„Acest memorandum nu trebuie să fie doar o bucată de hârtie, ci trebuie implementat imediat”, a declarat parlamentarul european. 

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat la finele lui ianuarie că, condiţiile în baza căruia Fondul Monetar Internaţional va fi gata să acorde un nou împrumut Moldovei încă nu au fost stabilite.

Programul precedent pe trei ani de colaborare dintre Moldova și FMI a demarat la sfârșitul lunii ianuarie 2010 și s-a încheiat în luna aprilie 2013. Programul prevedea un ajutor financiar în valoare de circa 570 de milioane de dolari, din care Moldova a primit aproape 490 de milioane. Ultima tranșă de 76 de milioane nu a ajuns în ţară, deoarece FMI a fost nemulțumit de cheltuielile sociale prea mari și de deficitul bugetar înalt.

 

Fluxul de știri
0