Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfatul economiștilor pentru Moldova: să nu aștepte FMI, ci să se salveze singură

© Sputnik / Мирослав РотарьГалина Шеларь
Галина Шеларь - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit economistului Galina Șelari, Moldova a avut întotdeauna probleme cu creditele și granturile de peste hotare, iar dificultăţile actuale în negocierile cu FMI nu au deocamdată nicio relevanţă.

CHIȘINĂU, 18 feb — Sputnik. Agitația iscată din cauza că Fondul Monetar Internațional nu acordă ajutor financiar Republicii Moldova i-a făcut pe cetățenii și conducătorii acestei țări să uite cu totul zicala „Salvarea celui care se îneacă este chiar în mâinile acestuia", a declarat joi pentru corespondentul Sputnik directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip nu vrea doar bani de la FMI

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) va efectua o vizită în RM în perioada 23 — 29 februarie pentru a se documenta în privinţa ultimelor schimbări din economie și a discuta pe marginea politicii autorităților moldovenești în vederea menținerii stabilității macroeconomice, precum și realizării unor măsuri de îmbunătățire a metodelor de administrare a economiei și a sectorului financiar. Însă misiunea nu dispune de un mandat pentru a purta negocieri în privința programului de suport financiar.

„Fără îndoială, atunci când FMI anunță despre următoarea tranșă acordată unei țări sau alta, acest lucru devine un semnal pentru celelalte state și organizații internaționale precum că acestei țări i se poate acorda ajutor. Însă nu este pentru prima dată când ni se întâmplă să fie întrerupt ajutorul venit din partea FMI.

Astfel de cazuri, pe parcursul celor 25 ani de independență, au fost destule", a menționat Șelari.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
FMI şi condiţiile unui împrumut pentru Moldova

Aceasta a adăugat că negocierile cu FMI reîncep în perioada în care în țară este instaurat un nou guvern, ceea ce s-a și întâmplat recent în Moldova.

„Până în anul 2009, în Moldova s-au perindat 11 guverne, iar dificultăți privind finanțarea și creditarea din exterior au existat și atunci. Abia la începutul anilor 2000 țara a pornit să se „ridice" încet din punct de vedere economic, spre deosebire de deceniul precedent, când economia mersese doar „la vale". Prin urmare, noi suntem în stare să ne ajutăm singuri, fără a aștepta colacul de salvare din exterior, umflat cu numeroase condiții", a spus Șelari.

Potrivit economistei, nu în zadar funcționează în țară Ministerul Finanțelor și cel al Economiei. Anume ele sunt cele care trebuie să soluţioneze problemele ce țin de asigurarea statului și a cetățenilor acestuia.

Fluxul de știri
0