BREXIT sau nu după Summitul UE de la Bruxelles

© Flickr / Number 10UK Prime Minister David Cameron meets the European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels, 2015.
UK Prime Minister David Cameron meets the European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels, 2015. - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul Consiliului European din 18-19 februarie liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord privind o nouă înțelegere pentru Regatul Unit în cadrul Uniunii Europene.

Chişinău, 17 februarie — Sputnik. Discuţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană se află pe ultima sută de metri, înainte de întrunirea crucială a liderilor UE în cadrul Consiliului European din 18-19 februarie curent, unde urmează a fi dezbătută o nouă înţelegere cu Regatului Unit pentru a menţine integritatea blocului comunitar.

Premierul britanic David Cameron a anunţat că va organiza un referendum privind ieşirea sau nu a ţării sale din Uniunea Europeană, punând mai multe condiţii pentru reformarea UE.

Consiliul European a convenit anterior să găsească soluții reciproc satisfăcătoare în patru domenii de interes în cadrul reuniunii sale din februarie, şi anume în domeniile de competitivitate, guvernanță economică, suveranitate, prestații sociale și libera circulație.

Британский парламент - Sputnik Moldova
În 2017, britanicii ar putea decide dacă mai rămân în UE

La finele anului trecut preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a adresat o scrisoare adresată Consiliului cu privire la apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, în care scrie că „în ansamblu, consider că, până în prezent, am realizat progrese importante. Avem nevoie de mai mult timp pentru a finaliza redactarea precisă a tuturor acestor chestiuni, inclusiv forma juridică exactă pe care o va lua acordul final. Trebuie, de asemenea, să depășim diferențele politice substanțiale pe care încă le avem în ceea ce privește prestațiile sociale și libera circulație".

Zilele trecute, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, trei europarlamentari implicaţi în negocieri şi liderii a două fracţiuni, cele mai mari din Parlamentul European.

Брифинги участников саммита Группы двадцати, David Cameron - Sputnik Moldova
Politică
Experţi: dacă-i va fi convenabil, Marea Britanie va părăsi UE fără nicio ezitare

Oficialii Uniunii Europene s-au arătat convinşi că negocierile vor reuşi şi spaţiul comunitar nu se va dezintegra. La rândul său, premierul britanic a precizat că încă mai „rămân detalii de pus la punct".

O decizie finală privind ieşirea sau nu a Marii Britanii urmează a fi luată la referendumul din Regatul Unit la care britanicii vor decide acest lucru. David Canerum va încerca ajungă la un compromis cu liderii comunitari la Consiliul European din această săptămână pentru organizarea acestui referendum deja în acest an, în luna iunie.

Fluxul de știri
0