Piaţa regională a gazelor. Riscuri pentru RM. Condiţia Ucrainei

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaВысокогорная газокомпрессорная станция "Воловец" в Закарпатской области. Construcţia unui gazoduct.
Высокогорная газокомпрессорная станция Воловец в Закарпатской области. Construcţia unui gazoduct. - Sputnik Moldova
Abonare
Principala problemă ce vizează securitatea energetică a Republicii Moldova este lipsa resurselor energetice proprii şi sufiecinte, dar şi relaţiiile dificile dintre Ucraina şi Rusia.

CHIŞINĂU, 16 feb – Sputnik. Publicăm nouă parte a analizei expertului în geopolitica resurselor energetice, doctorul în ştiinţe politice şi cercetătorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Oleana Chindîbaliuc, despre piaţa regională a gazelor.

RM NU ARE SUFICIENTE RESURSE ENERGETICE PROPRII

„Unul dintre neajunsurile principale ale Republicii Moldova în geopolitica resurselor energetice din regiune este lipsa propriilor resurse energetice, suficiente pentru acoperirea necesităţilor ţării, precum şi legătura puternică cu un singur furnizor. Aici este cazul să menţionăm faptul că volumul anual de gaze naturale importate din Rusia şi consumate în Moldova este de aproximativ 1,3 miliarde metri cubi.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Piaţa regională a gazelor. Potenţialul României. Importanţa Rusiei

Este evident că legătura prea strânsă cu un singur furnizor de gaze constituie o adevărată provocare pentru ţară. Din această perspectivă riscul debranşării Moldovei este unul sporit.

Totodată, acesta este şi un semnal ce indică necesitatea ca problemei gazului să-i fie acordată o atenţie cuvenită, iar diplomaţia moldovenească trebuie să manifeste un activism energic pe marginea acestui subiect în relaţiile externe. Moldova trebuie să poarte tratative privind importul de gaze ruseşti direct cu „Gazprom”.

UCRAINA ŞI PROBLEMA LIVRĂRILOR REVERSIVE

La 16 iunie 2014 Ucraina a fost trecută la regimul de achitare în avans pentru consumul gazelor ruseşti. În legătură cu acest fapt au apărut deja anumite restricţii, specificul acestora constând în faptul că în ţara vecină (Ucraina) va fi furnizată exact acea cantitate de gaze pentru care aceasta va putea plăti. În situaţia creată în conductele de gaz din Ucraina ar putea să fie pompate exclusiv volumele de gaz de tranzit, care vor trece şi pe teritoriul Republicii Moldova, fiind asigurat astfel necesarul de gaze al ţării noastre.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
În 2015, Ucraina a redus consumul de gaz cu un sfert

Una dintre modalităţile de diversificare a surselor de gaze luate în calcul este reversiunea spre Ucraina dinspre Europa de Vest, fapt pe care ţara vecină intenţionează să-l realizeze prin Slovacia, utilizând în acest scop gazoductul Vojany-Ujgorod.

Livrarea gazelor pe acest traseu este planificată pentru luna septembrie 2014. Volumul preconizat de gaze ce ar urma să fie pompat prin această conductă este de 27 milioane de metri cubi anual. Compania ucraineană „Naftogaz” a şi răscumpărat capacităţile de tranzitare ale acesteia până în anul 2019.

În acest context, pe de o parte, din unele declaraţii făcute de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, ar rezulta că furnizările reversive de gaze ruseşti către Ucraina nu ar fi contrare înţelegerilor dintre Bratislava şi „Gazprom”.

Pe de altă parte, Rusia nu o singură dată a lăsat să se înţeleagă că este gata să restricţioneze livrările de gaze către acele sisteme de transportare dinspre care vor fi fixate furnizări reversive.

Sputnik va continua publicarea analizei făcută de expertul Oleana Chindîbaliuc, privind piaţa situaţia de pe piaţa gazelor naturale din regiunea noastră.

Fluxul de știri
0