Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Voronin, foc şi pară din cauza condiţiilor de acordare a creditului românesc

© privesc.euVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
Înainte de vizita şefului statului, Nocolae Timofti, în România, fostul preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, a criticat dur Bucureştiul pentru că pune condiţii exagerate la acordarea creditului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 16 feb – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, se află într-o vizită oficială de două zile la București. Fostul preşedinte moldovean, comunistul Vladimir Voronin, a lansat cu această ocazie noi critici la adresa autorităţilor române, la postul TVR Moldova.

În timp ce Nicole Timofti se află într-o vizită oficială în România fostul președinte al Republicii Moldova și liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, critică autoritățile de la București.

Владимир Воронин Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Cum era să ajungă Voronin preşedinte al României

Referindu-se la ajutorul financiar pe care țara vecină l-a promis Republicii Moldova, Voronin a menționat că România nu trebuie să condiționeze acești bani, adăugând în același timp că dacă autoritățile române vor să ofere acest credit, să-l acorde, însă fără a pune condiții.

Ajutorul trebuie să fie oferit, în opinia lui Voronin, doar în schimbul unei dobânzi, fără alte condiționări.

„Eu nu aş accepta nici un fel de ajutor, nici în situația aceasta acută de criză, de la nimeni, nu doar de la români, de la toți care condiționează cu niște treburi care se caracterizează ca implicare directă în treburile interne ale țării noastre. Nu așa se acordă ajutorul. Ajutorul se acordă cu unele condiții care se numesc procente de rambursare a acestui credit și mai mult, nici un fel de condiții”, a declarat Voronin.

Politicianul moldovean susţine că „nu este cinstit așa”.

„Ce treabă au românii dacă numim noi Procurorul General sau Guvernatorul BNM. Care e treaba altei țări? Dacă ei doresc să acorde acest credit, ajutor, să-l acorde fără condiții, dacă nu: la revedere. Nu sunt obligați”, a mai spus liderul comunist.

Pavel Filip și Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ţi-am scris o scrisoare... Ce trebuie să facă premierul Filip

Anterior, autoritățile de la București au anunțat că vor oferi Republicii Moldova un ajutor financiar rambursabil în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani. Potrivit documentului, dobânda anuală a împrumutului este de 1,5 la sută. Totuși, înainte de fi oferită prima tranşă a împrumutului rambursabil, partea română aşteptă ca Guvernul Republicii Moldova să întreprindă o serie de măsuri care să demonstreze voinţa de reformă.

Condițiile României sunt ca autorităţile de la Chişinău să numească un guvernator la Banca Naţională a Moldovei, să adopte un pachet de legi anticorupţie şi unul privind legislaţia financiar-bancară, să reia relaţiile cu Fondul Monetar Internațional, care va obliga guvernul să adopte politici sociale dure de austeritate.

Menţionăm că în România șeful statului va avea întrevederi cu omologul său, Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Cioloș, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precum și cu alți înalți oficiali. Subiectele care urmează a fi discutate țin de relațiile bilaterale, agenda europeană a Republicii Moldova, colaborarea în plan economic, politic și social. De asemenea, președintele Timofti urmează să înmâneze, cu ocazia acestei vizite, distincțiile oferite anterior președintelui român, Klaus Iohannis, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, și actorului român, Florin Piersic.

Fluxul de știri
0