Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ţi-am scris o scrisoare... Ce trebuie să facă premierul Filip

© Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip și Dacian Cioloș
Pavel Filip și Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul român Dacian Cioloş, i-a expediat sâmbătă o scrisoare omologului său de la Chişinău, Pavel Filip în care a enumerat principalele reforme care urmează să fie realizate pentru a face posibilă deblocarea primei tranşe a creditului promis ţării noastre de România.

CHIŞINĂU, 30 ian — Sputnik. În scrisoarea publicată pe site-ul oficial al Guvernului României sunt detaliate acţiunile pe care trebuie să le întreprindă autorităţile Republicii Moldova „în termenul cel mai scurt", pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Premierul Cioloş reafirmă sprijinul României pentru Republica Moldova, exprimându-şi totodată convingerea că rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara noastră nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forţele politice şi „o relansare solidă, sustenabilă şi credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european".

„Aşa cum am arătat în cursul convorbirilor noastre, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, într-o manieră structurată şi graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chişinău pentru asumarea şi aplicarea reformelor democratice, economice şi instituţionale", se spune în scrisoare.

Pavel Filip și Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Filip a mulţumit guvernului de la Bucureşti pentru sprijinul promis

Iată cele şapte măsuri urgente, de realizare cărora depinde transferarea celor 60 de milioane de euro:

„- Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională.

— Un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenție deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

— Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important. Acum este esențială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiții și un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Guvernul încă trebuie să convingă societatea că vrea reforme

— Iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

— Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.

— Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naționale de Integritate, controlul averilor, noțiunea de conflicte de interese și o instituție puternică de implementare) ar ilustra voința politică de reformă așteptată de cetățenii Republicii Moldova și de partenerii internaționali.

— Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus".

În opinia lui Dacian Cioloş, „aceste recomandări de măsuri, exprimate şi în cursul discuţiilor avute la Bucureşti, la 26 ianuarie 2016, vor asigura premisele necesare pentru consolidarea stabilităţii Republicii Moldova şi pentru transferarea sprijinului financiar al României. Vor asigura, de asemenea, premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alți parteneri internaționali și financiari".

Fluxul de știri
0