Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum era să ajungă Voronin preşedinte al României

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Воронин Vladimir Voronin
Владимир Воронин Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit lui Băsescu, mai mulţi politicieni de la Chişinău „s-au învrednicit" de propunerea de a fi preşedinţi ai României Mari.

CHIŞUNĂU, 19 ian — Sputnik. Acum câteva zile, presa din ţara vecină l-a citat copios pe fostul preşedinte al României, care a povestit în cadrul unei întruniri cum i-a propus ex-preşedintelui Voronin funcţia de preşedinte al României Mari, după unirea celor două ţări.

Băsescu a făcut aceste dezvăluiri la 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, în cadrul Conferinţei Românilor de Pretutindeni.

Траян Бэсеску, Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Politică
Băsescu a luat o poziţie demnă de toată lauda, dar a făcut-o tardiv

„I-am spus verde în faţă, hai, în Parlament mergem amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte şi facem unirea şi dăm votul în Parlament. Şi atunci, Voronin a început să dea cu pietre peste frontieră, să introducă viza, a făcut toate nebuniile… Un Voronin care trebuie să vă spun că mulţi au spus că a fost KGB-ist, el a fost miliţian, deci şi mai puţin nobil decât KGB-ist", a declarat Traian Băsescu.

Istoria a avut şi continuare. Astfel, fostul preşedinte român s-a destăinuit că nu i-a propus doar omologului său moldovean să devină preşedinte al România, ci i-a ofertat şi pe alţi politicieni de la Chişinău.

„Nu i-am propus numai lui Voronin. I-am spus şi lui Mihai Ghimpu, când eram preşedinte. Lui Voronin i-am spus „Hai hotărăşte-te, că n-o să intraţi în UE niciodată", a afirmat Basescu la un post român de televiziune.

Vladimir Voronin a confirmat oferta făcută acum câţiva ani de Traian Băsescu.

„Da, a fost în particular. Mă miră că are o memorie aşa de bună. Dar n-a spus până la urmă cum am reacţionat eu. I-am răspuns că nu-i posibil acest lucru pentru că moldovenii sunt o naţiune şi românii sunt cu totul altă națiune. Unirea nu este posibilă. Mie mi-a părut că serios mi-a propus, i-am mai spus nu știu cui despre asta, şi lui Ghimpu i-a spus", a povestit Voronin la un post de televiziune, citat de unimedia.info.

Fluxul de știri
0