Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gafa Chişinăului în relaţiile cu Moscova, care ar putea fi catastrofală

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Московский международный деловой центр "Москва-Сити" в Москве.
Здание Министерства иностранных дел РФ и Московский международный деловой центр Москва-Сити в Москве. - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernarea de la Chişinău a înţeles cât de importante sunt bunele relaţii economice cu Rusia şi încearcă să le restabilească. Republica Moldova ignoră însă în acest efort normalizarea relaţiilor politice, de care nu poate face abstracţie Rusia.

CHIŞINĂU, 16 feb – Sputnik. Noile autorități de la Chișinău încearcă să relanseze relațiile diplomatice cu Federația Rusă. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova șeful Catedrei Relații Internaționale de la Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Nicolae Afanas, întrevederea care a avut loc sâmbătă, la Munchen, între viceprim-ministrul moldovean, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur şi ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.

Ce au convenit cei doi diplomați și care ar putea fi rezultatele acelei discuții?

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova și Rusia revin la acordurile bilaterale privind migraţia forţei de muncă

Solicitat de Spuntik Moldova să comenteze discuția dintre cei doi și înțelegere la care au ajuns șefii diplomațiilor ruse și moldovenești, expertul în relații internaționale Nicolae Afanas a declarat că Guvernul lui Pavel Filip încearcă să relanseze relațiile diplomatice cu Moscova.

„Chișinăul încearcă să relanseze relațiile diplomatice, dar în primul rând relațiile comercial-economice. Noi am conștientizat importanța pe care o are Federația rusă în exporturile noastre, în comerț, și în acest sens a fost relansată activitatea comisiei interministeriale și dialogul diplomatic. Cred eu că să pregătește și o vizită la nivel înalt la Moscova sau a unui oficial rus la Chișinău. Chișinăul încearcă să facă prin toate mijlocele ca în noul an agricol producătorii să aibă posibilitate să-și comercializeze mărfurile pe piața rusească. Marile puteri au politici mari şi interese mari. Republica Moldova a înțeles că noi avem doar de suferit din cauza acestor ciocniri civilizaționale din Europa. În aceste ciocniri geopolitice, marile puteri își promovează marile lor interese, pe când Republica Moldova acumulează doar pierderi economice”, a declarat Afanas.

Însă Nicolae Afanas avertizează că proiectul de relansare a relațiilor economice nu are șanse de reuşită fără normalizarea relațiilor politice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Баннер отборочного матча чемпионата Европы между Молдовой и Россией - Sputnik Moldova
Veşti bune pentru oamenii de afaceri moldoveni, interesaţi de relaţiile cu Rusia

„Nu știu în ce măsură va avea succes acest proiect de relansare pe piața Federației ruse, or Federația Rusă tot timpul merge cu pachetul economic în paralel cu proiectele politice. În condițiile în care noi avem niște relații politice destul de șubrede, cu foarte multe semne de întrebare, va fi greu să consolidăm și să cucerim încrederea partenerilor din Federația Rusă. Aici ne amintim despre faptul că Moldova a dorit să fie și a fost alături de statele europene atunci când a fost vorba de impunerea sancțiunilor economice contra Federației Ruse de către Occident. Aici este vorba și despre un șir de atacuri mediatice care au fost lansate din partea Chişinăului. Bine, trebuie să recunoaște că au avut loc un șir de atacuri mediatice și din partea Rusiei asupra Republicii Moldova. Mai mult, o serie de probleme din Republica Moldova au fost explicate ca fiind o urmare a implicării Moscovei în realităţile noastre”, a mai subliniat expertul.

În opinia lui, pornind de la experienţa din ultima perioadă a relaţiilor dinte republica Moldova și Federația Rusă, putem face următoarea concluzie: relații comerciale eficiente cu Federația Rusă pot avea doar acele state, care au un dialog politic constructiv cu Moscova.

„Noi astăzi încercăm se relansăm dialogul comercial, fără a relansa și contactele noastre politice. Trebuie să revenim, mai întâi, la normalizarea raporturilor politice, iar cele comerciale vor veni cumva chiar de la sine”, a mai declarat Nicolae Afanas.

Vom menționa că în cadrul Conferinței Internaționale de Securitate, care a avut loc în orașul Munchen din Germania, premierul rus, Dmitri Medevedev, s-a referit la conflictele din spaţiul european, menționând aici Ucraina, situația instabilă din Balcani, dar și Republica Moldova care, potrivit premierului rus, este la limita unei crize naționale.

L-am întrebat pe șeful Catedrei Relații Internaționale de la Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Nicolae Afanas, ce poate să însemne faptul că Medvedev a pomenit țara noastră în acest context. Iată ce ne-a spus expertul:

Здание МИД РФ - Sputnik Moldova
MAI: Rusia dorește relații normale cu SUA

„Am să repet că marile puteri încearcă tot timpul să fie implicate în procesele care au loc în zona adiacentă lor. Lucrurile care se întâmplă astăzi la Chișinău sunt cumva sub impactul acțiunilor, intereselor, controlul occidentalilor și într-o măsură mai mică a Federației Ruse. Rusia dorește să-și consolideze pozițiile în această parte a lumii. Nu este de mirare și nu este un secret faptul că CSI, în măsura în care aceasta mai este o organizație funcțională, este zona de interese a Federației Ruse. Iar ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova este doar în mică măsură dirijat şi controlat de Federația Rusă. Lucru acesta neliniștește Federația Rusă, chiar dacă la noi se consideră că anume Federația Rusă este cea care influenţează procesele din Republica Moldova. În acest sens, Medvedev a dat de înțeles că Rusia este interesată de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și chiar mai mult, ar dori să fie implicată direct în schimbările politice, în eventualele alegeri anticipate, în alegerea președintelui, astfel încât aceste alegeri să aibă ca rezultat realizarea intereselor Federației Ruse. Deci, Moscova conștientizează că Occidentul are niște poziții prea puternice în comparație cu cele ale Federației Ruse. Din perspectiva Republicii Moldova, acest lucru este negativ pentru că aceasta va conduce la intensificarea ciocnirilor dintre Occident și Federația Rusă în Republica Moldova. Iar de pe urma acestor ciocniri are de suferit Republica Moldova. Prin urmare, trebuie să ne așteptăm că în perioada următoare, și aici este vorba despre un an sau doi, pozițiile Federației Ruse în țara noastră se vor consolida, dar aceasta va conduce la ciocniri și mai mari la nivel politic cu Occidentul, și, din păcate, riscurile pentru Republica Moldova vor crește”, susţine expertul.

Amintim că şefii diplomaţiilor de la Chişinău şi Moscova care au participat la sfârșitul săptămânii trecute la Conferința Internațională de Securitate ce a avut loc în Germania, au abordat câteva chestiuni actuale de pe agenda relațiilor moldo-ruse și au pledat pentru reluarea consultărilor politice interministeriale la nivel de viceminiştri. Totodată, cei doi au pledat pentru semnarea unui nou Plan de consultări între ministerele Afacerilor Externe, reluarea discuţiilor cu privire la  acordurile bilaterale privind migraţia forţei de muncă, combaterea migraţiei ilegale şi readmisia, precum și pentru definitivarea Programului interstatal de cooperare umanitară. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului moldovean de Externe, în cadrul dialogului Andrei Galbur și Serghei Lavrov au convenit și asupra organizării unei întâlniri bilaterale cu ocazia reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe ai CSI care va avea loc la Moscova, în luna aprilie.

Fluxul de știri
0