Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu nu a exclus atribuirea unui statut special pentru Transnistria

Abonare
Spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a vorbit despre posibilitatea atribuirii pe viitor a unui statut special pentru regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. La sfârșitul întrevederii cu Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al președintelui OSCE privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean, spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a declarat luni că pe viitor s-ar putea purcede la discuții cu privire la acordarea unui statut special Transnistriei.

„Am avut o discuție foarte productivă. Am discutat mai multe iniţiative care ar putea fi realizate în timp de şase luni. Sperăm că acestea vor aduce rezultate în ceea ce priveşte restabilirea încrederii și relansarea negocierilor în formatele „3+2" și „5+2", a menționat Candu.

Spicherul a subliniat că în primăvară va fi atins un progres serios în discuțiile cu partea transnistreană.

„Sperăm să avansăm în procesul de negocieri astfel încât pe viitor să putem trece la examinarea unor chestiuni strategice: reglementarea conflictului transnistrean și, posibil, la discuții cu privire la strategia sau statutul special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova", a subliniat spicherul.

Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Problema transnistreană, discutată în Germania

Candu consideră că, „având în vedere conflictele din Ucraina, Siria și din alte zone, Moldova are nevoie acum de rezultate".

El a mai adăugat că intenționează să aibă o întrevedere cu președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Probabil că în cadrul primei întâlniri nu va exista o agendă stabilită din timp. Este vorba de o discuție de ordin general", a menționat Candu.

La rândul său, reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a spus că negocierile anterioare în formatul „5+2" au fost blocate din cauza unui șir de probleme care nu au putut fi soluționate.

„Ne străduim să creăm condiţii pentru o nouă rundă de negocieri. După discuțiile cu toți partenerii, în mai multe capitale, simt că există disponibilitatea de a face pași importanți înainte. Totul depinde de noi, cum vom folosi această posibilitate", a specificat Meier-Klodt.

În perioada aflării sale în Moldova, reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean va întreprinde și o vizită la Tiraspol. 

Fluxul de știri
0