Uniunea Europeană își modifică politica față de Belarus

© Fotolia / ArtjazzФлаг Евросоюза напротив здания европарламента в Брюсселе
Флаг Евросоюза напротив здания европарламента в Брюсселе - Sputnik Moldova
Abonare
La Bruxelles s-a menționat că Minskul a asigurat „schimbări serioase”, în particular - eliberarea din arest a unui șir de opozanți.

CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. Uniunea Europeană a convenit asupra unei noi politici în ceea ce privește Republica Belarus, a declarat luni la Bruxelles în fața jurnaliștilor Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al RFG.

„Vestea bună constă în faptul că noi în Europa, în UE, am convenit asupra unei noi modalităţi de interacţiune cu Belarusul pe viitor. Acolo s-au produs schimbări. Ieri la München ministrul belarus de Externe mi-a confirmat că și acolo se dorește o altfel de politică cu UE", a spus Steinmeier, adăugând că „după eliberarea deținuților politici pe care am văzut-o și am urmărit-o, și asupra căreia noi am insistat, acum, în acest context, ar putea fi ridicate sancțiunile".

Площадь Независимости в Минске - Sputnik Moldova
Desir: UE a suspendat sancțiunile împotriva Belarusului pentru patru luni

„Sper că acest lucru va duce la o politică mai consistentă vizavi de Belarus", a spus ministrul.

Anterior, o sursă diplomatică de la Bruxelles a comunicat că miniștrii de externe ai celor 28 de țări membre UE, vor adopta la ședința din 15 februarie, după cum se preconizează, decizia de a ridica sancțiunile UE impuse lui Lukașenko și altor persoane oficiale din Belarus. UE va anunța la 15 februarie despre anularea sancțiunilor impuse președintelui belarus și persoanelor din anturajul acestuia.

Sursa a specificat că față de Belarus există trei seturi de sancțiuni: cu privire la înghețarea activelor și interzicerea călătoriilor impuse unui număr de 170 de persoane, dar și pentru trei companii; sancțiunile în vigoare împotriva a patru persoane; embargoul armamentelor. Toate aceste trei seturi de sancțiuni trebuie analizate separat, deoarece pentru fiecare au existat diferite cauze pentru a fi instituite. Potrivit sursei, decizia de luni s-ar putea referi la toate cele trei seturi de sancțiuni.

Fluxul de știri
0