Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor rămâne sau nu moldovenii fără "Carte verde"

© Sputnik / Miroslav RotariCarte verde
Carte verde - Sputnik Moldova
Abonare
Va avea sau nu Republica Moldova dreptul să emită asigurări internaționale de răspundere civilă auto „Carte Verde”? O decizie în acest sens va fi luată în această săptămână de către Biroului Internațional „Carte Verde” de la Bruxelles.

CHIŞINĂU, 15 feb – Sputnik. În această săptămână, la Bruxelles, Consiliul Biroului Internațional „Carte Verde” va decide dacă Republica Moldova va avea sau nu dreptul să vândă asigurări internaționale de răspundere civilă auto. O delegație a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din țara noastră a plecat în capitala Belgiei într-o vizită de două zile. Totodată, fiind solicitat de Sputnik Moldova, președintele Consiliului de Administrație al Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova, Victor Gaiciuc, şi-a exprimat speranţa că țara noastră nu va fi exclusă din sistemul internațional „Carte Verde”, însă în cazul în care acest lucru se va întâmpla, vor avea de suferit nu doar companiile care vând polița „Carte Verde”, dar și șoferii.

„Asta va însemna pierderi economice considerabile pentru toate companiile care azi au licență să vândă „Carte Verde”. Este posibil ca una-două companii să ajungă în incapacitate de plată. Deși eu cred și sper că toate vor rămâne pe piață. Toate companiile de asigurări activau și fără să vândă „Carte Verde”, dreptul acesta l-au obținut după ce au atins un nivel de dezvoltare mai ridicat, de aceea cred că se vor menține pe piață. Însă oricum, dacă presupunem că țara noastră va fi lipsită de posibilitatea de a vinde „Carte Verde”, acest lucru  se va răsfrânge negativ asupra tuturor, inclusive asupra clienților”, a declarat Gaiciuc.

guvern Filip - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Problemele sistemului de asigurări „Carte Verde”, discutate la Guvern

L-am întrebat pe Victor Gaiciuc, unde vor putea să cumpere proprietarii de autovehicule polița „Carte Verde”, în cazul în care companiile de asigurări din Republica Moldova nu vor avea dreptul să le vândă. Iată ce a răspuns interlocutorul:

„Va fi foarte incomod. Se presupune că la frontieră, adică la frontiera României, dacă plecăm în Europa, ei vor avea posibilitatea să achiziționeze „Carte Verde” a altui stat sau la frontiera cu Ucraina. Dar asta va fi incomod, va fi mai scump și eu cred că nu va fi acest lucru. Eu sper c Moldova va îndeplini toate cerințele Consiliului de la Bruxelles și nu vom fi lipsiți de dreptul de a vinde „Carte Verde””.

După ce în luna decembrie a anului 2015 Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule a impus anumite interdicții asiguratorii din Moldova care nu și-au îndeplinit angajamentele asumate în cadrul sistemului de profil internațional, aceștia pot emite polițe de asigurare de tip „Carte Verde” doar până în data de 1 aprilie 2016. Asigurările sunt valabile până la sfârșitul acestui an.

Fluxul de știri
0