Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un nou loc de proteste al opoziției moldovenești: judecătoria sectorului Râșcani

© Sputnik / Miroslav RotariProtest 10/02/2016 Протест
Protest 10/02/2016 Протест - Sputnik Moldova
Abonare
Protestatarii scandează:„Noi suntem poporul!”, „Libertate grupului Petrenco!”, „Cerem o justiție echitabilă!”.

CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. Mai mulți susținători ai forțelor de opoziție de stânga din Moldova — ai Partidului Socialiștilor și „Partidului nostru", precum și ai Platformei de centru-dreapta „DA" — au pichetat luni clădirea judecătoriei din sectorul Râșcani al capitalei, cerând eliberarea deținuților politici  din „grupul lui Grigore Petrenco".

La 6 septembrie 2015, câțiva membri și activiști ai partidului de opoziție extraparlamentar „Blocul roșu" condus de fostul deputat, membru de onoare al APCE, Grigore Petrenco, au fost plasați în arest preventiv după ce au pichetat Procuratura Generală a RM, pe motiv că au provocat dezordini în masă. Conform anchetei, cei șapte reținuți „au organizat, au condus și au participat activ la acțiuni nelegitime, instigând la nesupunere față de reprezentanții puterii și au aplicat forța fizică utilizând un șir de obiecte în calitate de arme".

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Politică
Verdictul reprezentantului APCE privind puşcăriile moldoveneşti

Anterior Petrenco a intentat o acțiune împotriva Consiliului Coordonator al Audiovizualului care sistase transmiterea postului TV  „Rossia 24" în Moldova. În decembrie anul trecut judecata a respins cererea ex-deputatului.

Liderul „Partidului nostru", Renato Usatâi", a declarat că „deținuții politici din „grupul Petrenco" trebuie să fie eliberați imediat".

„Noi deja am spus că poporul are dreptul la răscoală, dacă nu vor fi îndeplinite cerințele noastre. Timp de două săptămâni ele (autoritățile) ignoră ceea ce s-a decis  după „Forumul Civic". Noi nu trebuie să le permitem să adopte hotărâri nelegitime și cerem să fie toți eliberați după lege. Noi vom învinge numaidecât", a spus Usatâi.

Igor Dodon, președintele PSRM, a declarat la rândul său că reprezentanții și susținătorii formațiunii politice au organizat acțiuni de protest la toate ședințele de judecată care au avut loc pe acest caz. „Astăzi activiștii noștri au ieșit de asemenea la protest în fața clădirii judecătoriei unde se examinează dosarul deținuților politici „Grupul Petrenco", a spus Dodon.

Potrivit acestuia, săptămâna curentă socialiștii intenționează să picheteze și câteva reprezentanțe diplomatice acreditate la Chișinău.

„Cel mai probabil, miercuri vom desfășura câteva acțiuni de protest. În fața oficiului Băncii Mondiale în Moldova, a ambasadelor SUA, Uniunii Europene, României. Noi trebuie să le aducem la cunoștință că ei nu trebuie să susțină actuala conducere", a menționat Dodon.

Fluxul de știri
0