Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât şi cui trebuie să plăteşti ca să te faci pădurar

© Sputnik / Rodion ProcaCoruptuie
Coruptuie - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful unei întreprinderi silvice de stat a acceptat 3000 de euro în schimbul angajării unei persoane în calitate de pădurar.

CHIŞINĂU, 15 feb — Sputnik. Ofițerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI și procurorii Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupţi l-au reţinut pe şeful Întreprinderii silvice de Stat „Edineţ" a Agenţiei „Moldsilva" și fiul acestuia, cei doi fiind cercetați penal într-un dosar de corupție.

Acestora le este incriminată acceptarea și primirea unei sume de 3000 de euro de la un locuitor al raionului Edineț, pentru a-l angaja pe fiul acestuia în calitate de Pădurar.

„Urmare măsurilor desfăşurate, la data de 05 februarie curent, ora 19:20, sub controlul ofiţerilor SPIA, a fost documentat faptul transmiterii sumei de 1500 de euro, aceasta constituind prima tranşă din suma totală de 3000 de euro", se menţionează în comunicatul Serviciului relaţii publice a SPIA.
La întâlnirea stabilită, s-a prezentat fiul bănuitului, care a acționat ca intermediar la transmiterea banilor.

Регионы России. Карелия - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Odată cu sosirea frigului, în pădurile Moldovei a înflorit… corupția

Ulterior, la data de 12 februarie curent, în satul Moşana, raionul Donduşeni, a fost documentat faptul transmiterii celei de-a doua tranșe de 1500 de euro, moment în care intermediarul a fost reținut în flagrant delict, de ofițerii SPIA și procurori, mai informează sursa.
Ofițerii SPIA au efectuat percheziții în automobilul acestuia, în care au depistat și ridicat o armă de model „Benelli" şi 15 cartuşe de calibru 12 mm.

Totodată, a fost percheziţionat domiciliul și automobilul tatălui acestuia, șeful Întreprinderii Silvice de Stat „Edineţ" a Agenţiei „Moldsilva", amplasat în satul Lipnic, raionul Ocniţa, unde au fost depistate două pistoale de model „Benelli" și „Baikal", două arme de vânătoare de model "TOZ-34ep" și "JG-ANSHIITR-ULM GERMANY" cu lunetă, 796 de cartușe, un cuţit de vânătoare și o armă tactică de model „SVD".

La solicitarea angajaţilor SPIA, bănuitul a putut să prezenta doar 2 permise de proprietate asupra armelor deţinute în loc de 7, iar armele menţionate nu erau păstrate în conformitate cu prevederile legale.

"La moment, cei doi bănuiți sunt reținuți și se află în izolatorul de detenţie preventivă al Inspectoratului de poliție Floreşti. Pe numele acestora, Procuratura Anticorupţie a intentat mai multe cauze penale, pentru participarea la infracţiune și corupere pasivă", mai precizează sursa.

Dacă va fi dovedită vinovăţia acestora, bănuiţii riscă până la 10 ani de închisoare, cu amendă de până la 160 de mii de lei și cu privarea de a ocupa funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de la 7 la 10 ani.

Fluxul de știri
0