Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Odată cu sosirea frigului, în pădurile Moldovei a înflorit… corupția

© Sputnik / Игорь Подгорный / Accesați arhiva multimediaРегионы России. Карелия
Регионы России. Карелия - Sputnik Moldova
Abonare
Doar în lunile octombrie și noiembrie 2015, în Moldova s-au produs peste o sută de tăieri ilicite de pădure, transmite Inspectoratul Ecologic de Stat al Moldovei.

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik, Andrei Petric. Experții afirmă că, odată cu majorarea tarifelor la gazele naturale, încălzirea locuințelor a devenit un lux nepermis pentru mulți cetățeni. Conform statisticii, continuă să crească și prețurile la lemnele de foc. Astfel, oamenii, împinși dincolo de pagul sărăciei, nu au bani nici pentru acest tip de „combustibil". Din acest motiv, unii dintre ei caută diferite modalități de a-și încălzi locuințele în iarna care a sosit, recurgând la tăierea ilegală a copacilor.

lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvern: compensaţiile de 65 de lei pentru creşterea tarifelor vor fi suficiente

Amenzile pentru cei prinși la locul faptei cu toporul în mână sunt dure: zeci de mii de lei, ceea ce-i face pe cetățeni să caute alte căi — să se înțeleagă cu pădurarii.

Președintele filialei Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Valdimir Garaba, a declarat pentru Sputnik că pădurarii profită cu abilitate de situația creată.

„Tăierea ilicită este o problemă a tuturor țărilor sărace. Însă mi se pare că numărul tăierilor ilicite comise de populație este cu mult mai mic decât al celor comise de pădurari", a menționat Garaba.

Ecologul afirmă că, deoarece locuiește la sat, el cunoaște bine metodele la care recurg pădurarii care îi prind pe țărani cu o astfel de încălcare a legii.

Lemne de foc repartizate nevoiaşilor de către primăria Orhei - Sputnik Moldova
Societate
Vezi ce primărie din Moldova le oferă nevoiaşilor lemne gratis

„Oamenii fie că le dau bani pădurarilor, fie că vara muncesc pe loturile acestora. În așa mod, pădurarii își adună o anumită sumă „secretă" pentru a avea de unde să dea mită celor din verigile ierarhic superioare", a spus expertul.

Potrivit sociologilor, iarna la sat în cea mai tristă situație se află pensionarii rămași singuri. Pensia medie a celor din localitățile rurale nu depășește 800 de lei. Având în vedere că un metru cub de lemne costă în jur de 500 de lei, iar pentru a ieși din iarnă este nevoie de cel puțin 10 metri cubi, devine clar că încălzirea locuinței este, practic, un lucru imposibil, iar de utilizarea gazului natural nici nu poate fi vorba.

Fluxul de știri
0