Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce poliţia nu va mai tăinui informaţii

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест полиция кордон Protest poliție cordon
Протест полиция кордон Protest poliție cordon - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a cerut o nouă abordare în procesul de evidenţă şi examinare a sesizărilor privind infracţiunile.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Infracţiunile nu vor mai fi tăinuite de poliţişti doar pentru ca statistica prezentată public să arate bine. Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a cerut în cadrul ședinței cu conducătorii subdiviziunilor specializate și cele teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției, ca responsabilii să aibă o altă abordare şi să dea dovadă de mai multă disciplină în procesul de evidență şi examinare a sesizărilor și altor informații despre infracțiuni.

Ministrul  de Interne a menţionat că această problemă este una complexă şi are rădăcini de ani de zile.

„Spre regret, până acum rezultatele activității Poliției s-au axat pe statistică, deseori fiind prezentate date eronate. Este necesar de schimbat radical modul de abordare în acest domeniu, pentru că în dezavantaj sunt atât cetățenii, cât și angajații poliției. Consider necesară aplicarea unui control riguros asupra disciplinei de primire, înregistrare, evidență și examinare a sesizărilor și altor informații despre infracțiuni, în vederea sporirii credibilității față de forțele de ordine și redobândirea încrederii cetățenilor, pe care o vom obține prin transparență maximă”, a menționat Jizdan.

Машина полиции - Sputnik Moldova
Republica Moldova
MAI începe ancheta în cazul abuzurilor faţă de agenţii economici

În patru inspectorate de poliție teritoriale au fost constatate multiple încălcări exprimate prin neînregistrarea cazurilor de comitere a infracțiunilor, examinarea superficială a adresărilor cetățenilor, diminuarea intenționată a prejudiciului material cauzat, calificarea eronată a infracțiunilor.

Potrivit MAI, „situația constatată pe acest segment de activitate impune întreprinderea unor măsuri radicale în vederea eradicării fenomenului tăinuirii infracțiunilor”.

În acest sens, a fost dispusă efectuarea unui complex de acțiuni menite să asigure reacționarea imediată la apelurile cetățenilor, investigarea tuturor sesizărilor despre infracțiuni și întreprinderea măsurilor pentru repararea integrală a prejudiciului cauzat prin acțiuni nelegitime.

Fluxul de știri
0