CHIŞINĂU, 14 feb – Sputnik. Un nou Plan operaţional pentru construcţia unui penitenciar de tip european în locul Penitenciarului nr.13 din Chişinău urmează să fie elaborat în cel mai scurt timp. O decizie în acest sens a fost luată la o şedinţă comună a Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) de construcție a penitenciarului și expertul cheie al Companiei de asistență tehnică CGL Management Group LLC, Ivan Stefanovic, cu ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.
Expertul cheie al Companiei de asistență tehnică și-a început activitatea în cadrul Proiectului la începutul acestui an.
Noul Plan operațional pentru construcția noului penitenciar va sta la baza pregătirii termenelor de referință pentru organizarea concursului de selectare a companiei de proiectare.
Ministrul Cebotari a propus ideea organizării unei proceduri de licitație internațională comună pentru contractarea companiilor de proiectare și celei de construcție a noului penitenciar.
Parlamentul de la Chişinău a ratificat în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o puşcărie. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018. Închisoarea va substitui Penitenciarul numărul 13 din capitală.
Timp de doi ani, Guvernul nu a făcut nimic pentru a începe construcţia acestui penitenciar, decât să creeze Unitatea de implementare a Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău (UIP).
Ion Lupu, specialistul în securitatea penitenciară din cadrul UIP, a declarat anterior pentru Sputnik că tergiversarea începerii construcţiei puşcăriei se explică prin lipsa în Moldova a unei companii de asistenţă tehnică. „O asemenea companie urmează să ne ajute în managementul personalului care să proiecteze şi să construiască penitenciarul”, a declarat Lupu.
Împrumutul de 39 de milioane de lei pentru construcţia unui nou complex penitenciar urmează să fie întors din banii cetăţenilor. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.
Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Celelalte 9 instituţii penitenciare sunt destinate ispăşirii pedepselor privative de libertate.
Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde se află şi ex-premierul liberal-democrat Vladimir Filat. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12 mii de persoane.