Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru şoferi: continuă să scadă preţul la benzină şi motorină

© Sputnikgaz benzină pompă
gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină - în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru.

CHIŞINĂU, 13 feb – Sputnik. Trei companii importatoare de carburanţi au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre o nouă micșorare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. Prețul benzinei se reduce în mediu cu 30 de bani per litru, iar prețul motorinei —  cu 20  bani per litru. O companie a ieftinit benzina și motorina la 11 februarie, a doua — la 12 februarie, iar a treia urmează să facă acest lucru pe parcursul zilei de sâmbătă, 13 februarie. 

Бензоколонка, архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova, prețurile la benzină vor fi revizuite o dată la 14 zile

Totodată, alte două companii ce comercializează gaz lichefiat, una dintre care este importatoare, au anunțat că, începând din 12 februarie, reduc prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat în mediu cu 15 bani per litru. Astfel, prețul de comercializare a unui litru de gaz lichefiat va constitui  în jur de 8,84 lei per litru.

După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru, prețul motorinei – de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat — de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru.

Aceasta este a patra ieftinire a benzinei și motorinei și a treia ieftinire a gazului lichefiat înregistrată în anul 2016. De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină — în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru și la gazul lichefiat — cu circa 0,50 bani per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei este se efectuează de 84 de agenţi economici – titulari de licență la 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat — de către 69 agenți economici la 469 stații de alimentare.

Fluxul de știri
0