Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon a descifrat pentru ambasadorul britanic scenariile unor evoluţii în RM

© Sputnik / Miroslav RotariProteste 22.01.2016 Протест 22.01.2016
Proteste 22.01.2016 Протест 22.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul socialiştilor consideră că în ţara noastră situaţia poate evolua în conformitate cu cel puţin trei scenarii, însă nu fiecare dintre acestea este benefic pentru Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 9 feb – Sputnik. Luni seara, preşedintele PSRM, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Philip Batson. Liderul socialiştilor a menţionat în discuţia cu diplomatul britanic că la moment interesele partenerilor de dezvoltare şi cele ale guvernării actuale din ţara noastră sânt total diferite, iar în acest context lucrurile în Republica Moldova ar putea avea trei scenarii de evoluţie.

Igor Dodon şi Irina Vlah la Comrat - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a vorbit la Comrat despre politica externă a ţării şi despre proteste

„Primul scenariu pe care mizează partenerii de dezvoltare şi care nu are nici o şansă pentru implementare constă în realizarea reformelor care nu au fost promovate în ultimii 6 ani de zile. Aceasta guvernare nu poate implementa reforme care să ducă la demolarea sistemului oligarhic şi eliberarea din captivitate a instituţiilor statului, deoarece guvernanţii sânt parte a acestui sistem”, a scris Dodon pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Potrivit lui, cel de al doilea scenariu este miza oligarhilor de la guvernare, „care doresc obţinerea în continuare a finanţării externe, aşa cum a fost în ultimii 6 ani de zile”. Liderul socialiştilor şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că „ultimele acţiuni ale Doamnei Nuland demonstrează că occidentul este gata să calce pe aceiaşi greblă, ca şi în toţi ultimii 6 ani”. În opinia lui Dodon, Occidentul ar fi gata sa accepte capturarea statului de către oligarhi, de frica anticipatelor.

Dar Dodon a ţinut să sublinieze că „în caz dacă occidentul va susţine necondiţionat, din considerente geopolitice această guvernare, susţinerea vectorului UE în următorul an va scădea de la 34% la 15%, iar partidele pro-moldoveneşti, pro-stataliste vor obţine majoritatea constituţională la următoarele alegeri”.

„Al treilea scenariu exprimă voinţa poporului, iar poporul doreşte alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc începând cu luna iunie, dar nu mai târziu de toamna anului 2016”, a mai opinat Dodon.

Протесты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deputați din Parlamentul European discută cu protestatarii din Moldova

Potrivit lui, partenerii de dezvoltare încă mai speră în scenariul numărul unu, oligarhii la scenariul al doilea, iar poporul tinde spre realizarea celui de-al treilea scenariu.

Liderul socialiştilor a mai remarcat faptul că „cel mai periculos scenariu pentru Republica Moldova este promovarea unirii cu România.

„În caz dacă se va merge cu insistenţă pe implementarea proiectului unionist, aceasta va duce inevitabil la destabilizarea situaţiei şi la riscul unui război civil în Republica Moldova”, a atenţionat Dodon.

„Occidentul îşi permite o greşeală strategică majoră prin faptul că în aceste condiţii permite şi acceptă ca România să se poziţioneze în calitate de coordonator al sprijinului financiar extern pentru RM. Aceasta va duce inevitabil la creşterea tensiunilor în relaţiile bilaterale atât cu statul vecin cât şi cu UE”, a conchis liderul PSRM.

Fluxul de știri
0