Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon a vorbit la Comrat despre politica externă a ţării şi despre proteste

© PSRMIgor Dodon şi Irina Vlah la Comrat
Igor Dodon şi Irina Vlah la Comrat - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a vorbit marţi la Comrat, la Forumul “Găgăuzia-2016: trăinicia autonomiei”, despre politica externă a Republicii Moldova, despre procesele integraţioniste, despre partenerii externi şi despre protestele de la Chişinău.

CHIŞINĂU, 2 feb – Sputnik. În discursul său rostit marţi la Forumul “Găgăuzia-2016: trăinicia autonomiei”, care a avut loc la Comrat, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că partenerii occidentali ai Republicii Moldova „au o abordare specifică pentru noţiunea de democraţie”, existând „democraţie „corectă”, care le este comodă, şi democraţie “incorectă”, când întreg poporul unei ţări spune lucruri care nu sânt pe placul păpuşarilor locali sau străini”.

Ministrul Agriculturii Ion SULA - Sputnik Moldova
Europa nu poate salva exportul moldovenesc

Referindu-se la evenimentele de acum doi ani, când în autonomia găgăuză a fost organizat un referendum, nerecunoscut de autorităţile de la Chişinău şi la care locuitorii din autonomie au optat pentru integrarea ţării în spaţiul estic, Dodon a declarat că atunci „locuitorii Găgăuziei au săvârşit o faptă curajoasă şi demnă – ei şi-au expus opinia vizavi de destinul ţării în cadrul unui referendum consultativ la care a participat majoritatea populaţiei”.

În opinia lui Dodon, „anume astfel de acţiuni reprezintă o formă de democraţie directă”.

Liderul PSRM a mai ţinut să sublinieze că „acum doi ani, Partidul Socialiştilor a susţinut întrutotul referendumul din Găgăuzia şi s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum similar la nivelul întregii ţări”.

Новый парламент Молдавии собрался на первое заседание - Sputnik Moldova
O relație mai strânsă între Chișinău și Comrat

Dodon a declarat în cadrul acestui forum că „la Congresului XIII al PSRM, care a avut loc recent, a fost adoptat documentul strategic “Progresul moldovenesc: 10 paşi spre Făurire”. Unul din punctele acestui document prevede integrarea Euroasiatică, drept garanţie a dezvoltării ţării şi soluţionării problemelor sociale. În Est se află ţările frăţeşti. Acolo locuiesc şi lucrează rudele şi persoanele noastre apropiate. Acolo sunt pieţele noastre de desfacere tradiţionale, iar alte pieţe de desfacere noi nu vom avea”.

„Astăzi, în cadrul acţiunilor generale de protest, forţele de opoziţie au decis aplicarea unui moratoriu temporar asupra tuturor lozincilor geopolitice. Cînd o corabie este pe cale să naufragieze sau când nava a fost capturată de piraţi, cei de pe corabie nu se gândesc la cursul corabiei, ci la salvarea navei şi a pasagerilor”, a mai spus Dodon.

Dar politicianul a ţinut să dea asigurări că „Partidul Socialiştilor nu va renunţa nicicînd la scopul său strategic – integrarea euroasiatică”.

Igor Dodon a încheiat discursul său spunând că „trebuie să ne apărăm împreună Patria comună, democraţia noastră, demnitatea noastră umană, dreptul de a ne numi oameni”.

Fluxul de știri
0