Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ucraina: criza guvernamentală și începutul numărătorii inverse

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaМинистр экономики Украины Айварас Абромавичус
Министр экономики Украины Айварас Абромавичус - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul dezvoltării economice și comerțului, Aivaras Abromavicius, care și-a anunțat recent demisia, este sigur că „lobbismul și eminențele cenușii” sunt cele ce împiedică dezvoltarea țării.

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Săptămâna care a început și cea care urmează trebuie să devină decisive pentru Ucraina, consideră Aivaras Abromavicius, ministrul dezvoltării economice și comerțului, care și-a anunțat recent demisia.

Линии электропередачи в окрестностях Иркутска - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ucraina va livra Moldovei curent electric la preț de licitație, dar „prioritar”

Criza guvernamentală din Ucraina  s-a declanșat după ce Abromavicius a declarat că își dă demisia din cauza presiunilor exercitate de oamenii preşedintelui. Conducerea Ucrainei a fost nevoită să dea explicații ambasadorilor G7 care fuseseră asigurați de către autorități că guvernul de la Kiev prezintă un tot unitar. Poroșenko a declarat că este necesară o reînnoire a Cabinetului de Miniștri, dar că vrea să-i lase pe miniștrii reformatori. La rândul său, guvernul lui Arseni Iațeniuk a declarat că va lucra în actuala echipă sau va pleca în echipă, dacă așa va decide parlamentul după prezentarea de către guvern a raportului de activitate, preconizată să aibă loc la mijlocul lunii februarie.

„Este necesar ca în următoarele două săptămâni să fie adoptate câteva decizii importante și dure. Consider că unele persoane din anturajul președintelui și premierului nu trebuie să participe la viața politică, deoarece ele afectează imaginea țării, imaginea președintelui și a premierului. Am putea înainta cu mult mai repede, dacă lobbismul și eminențele cenușii nu ar mai exista în politica ucraineană", a declarat Abromavicius la postul TV „1+1".

Abromavicius și-a exprimat încrederea că în Ucraina va fi înghețat nu numai conflictul armat din Donbas, ci „va fi înghețată situația economică şi cea privind reformele", dacă nu se vor lua măsuri la timp. El a menționat de asemenea că „se întocmește o oarecare listă cu revendicări pentru parlament, guvern și administrația președintelui din care se va putea constata dacă există dorința de a merge înainte".

Conform legislației ucrainene, demisia oricărui ministru trebuie să fie susținută de Rada Supremă. Pentru decizia respectivă sunt necesare voturile a 226 din cei 450 de parlamentari.

Fluxul de știri
0