Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tânăr trimis în judecată, pentru infracţiune informatică cu tentă electorală

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit procurorilor, un tânăr din capitală a utilizat un site în timpul ultimelor alegeri locale generale din Republica Moldova, prin care ar fi încercat să corupă alegătorii.

CHIŞINĂU, 8 feb – Sputnik. Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui locuitor al capitalei de coruperea alegătorilor, infracţiune prevăzută de art.1811 Cod penal, informează serviciul de presă al Procuraturii.

Procurorii au stabilit că la 20 mai 2015, inculpatul a procurat, pe un termen de un an, domeniul www.alegerimoldova.com, indicând date de contact incorecte. Acesta a creat o platformă web, prin intermediul căreia determina alegătorii, înregistraţi pe site, să voteze un anumit candidat la alegerile locale.

компьютеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul va adopta un program special de asigurare a securităţii cibernetice

Acesta, mai susţin procurorii, îi asigura pe utilizatorii site-ului cu privire la deplina anonimitate şi securitate a acţiunilor ilicite pe care urmau să le comită, iar cu 2 zile înainte de data alegerilor locale, administratorul platformei urma să le transmită alegătorilor prin e-mail o scrisoare cu datele candidatului pentru care urmau să voteze. Ulterior, alegătorul trebuia să fotografieze buletinul de vot îndeplinit conform instrucţiunilor şi să-l transmită inculpatului, care le promitea, cîte 50 de lei pentru fiecare buletin de vot încărcat.

"De asemenea, inculpatul îi determina pe reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii la alegerile locale să procure voturile alegătorilor în avans, în vederea obţinerii unui comision de 20%. Astfel, el a indicat că un procent la alegerile locale din Chişinău costă aproximativ 20 mii dolari SUA, în cazul prezenţei la vot a 60 la sută din alegători, iar un procent la alegerile locale din Bălţi – aproximativ 2500 dolari SUA", mai precizează sursa.

Procuratura precizează că inculpatul are 27 de ani şi nu este angajat în câmpul muncii. În cadrul anchetei acesta şi-ar fi recunoscut parţial fapta incriminată.

Dacă va fi recunoscut vinovat acesta riscă o amendă de până la 10 mii de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Urmărirea penală pe caz a fost efectuată de Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale, de comun cu Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, cu suportul tehnic al Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP al MAI.

Fluxul de știri
0