Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un economist a dezvăluit secretul supravieţuirii actualei guvernări

© Sputnik / Мирослав Ротарьпротест у минсельхоза protest la ministerul agriculturii
протест у минсельхоза  protest la ministerul agriculturii - Sputnik Moldova
Abonare
Actuala guernare, care a moştenit o gaură bugetară imensă ce s-a format în anii precedenţi, poate să supravieţuiască numai dacă va lua o serie de măsuri interne şi va relansa relaţiile cu donatorii externi.

CHIŞINĂU, 6 feb – Sputnik. Expertul în economie, fostul deputat Veaceslav Ioniţă, susţine că actuala guvernare a moştenit din 2015 (adică de la fosta guvernare, n.red.) o gaură bugetară de peste 3,5 miliarde lei. Însă chiar şi în aceste condiţii există soluţii de redresare a situaţiei.

правительство - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moratoriu: niciun control la agenţii economici timp de trei luni

„Cea mai mare parte a ratărilor de încasări în buget au fost provocate de stopare finanţărilor externe, aproape 2,6 miliarde lei”, scrie economistul pe o reţea de socializare.

Acesta mai notează că veniturile fiscale ar fi de două ori mai mici faţă de ceea ce a fost planificat.

„Parţial guvernul a diminuat catastrofa bugetară în 2015, prin creşterea bruscă a împrumuturilor pe piaţa internă, împrumuturi din fonduri extrabugetare, etc. Însă sumele suplimentare acumulate în buget nu au rezolvat nici pe departe problema”, mai scrie expertul.

Potrivit lui, cea mai mare parte a datoriilor din 2015 nu vor fi achitate nici odată, fiind vorba despre investiţii, cheltuieli de întreţinerea instituţiilor publice, subvenţii, o parte a transferurilor către administraţia publică locală, etc.

Машина полиции - Sputnik Moldova
Republica Moldova
MAI începe ancheta în cazul abuzurilor faţă de agenţii economici

Însă, în opinia lui, cel puţin un miliard de lei ar trebui să fie „identificat şi achitat sub formă de salarii, plăţi sociale şi parţial către diverse fonduri”.

În lipsa unor finanţări externe, este de părere Ioniţă, guvernul are la dispoziţie în prezent doar câteva soluţii şi anume:

— lupta reală cu contrabanda şi evaziunea fiscală, care pe termen scurt poate aduce venituri suplimentare în buget de până la 3 miliarde lei;

— stoparea oricărui program investiţional;

— reducerea la maximum a cheltuielilor de întreţinere a instituţiilor publice;

— împrumuturi de pe piaţa internă;

— împrumuturile ascunse (formarea de datorii către furnizorii de utilităţi, reţinerea restituirilor de TVA şi Accize).

„Însă toate aceste soluţii sunt pentru un termen de 2 – 3 luni. Pe termen mediu şi lung guvernul poate supravieţui doar prin relansarea relaţiilor cu partenerii externi”, conchide economistul.

 

Fluxul de știri
0