Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Socialiștii reiau protestele

© Sputnik / Мирослав РотарьГлавное требование - досрочные выборы.
Главное требование - досрочные выборы. - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții PSRM au menționat că nu au de gând să le dea autorităților niciun fel de răgaz.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Partidul socialiștilor intenționează să reia protestele începând cu săptămâna viitoare, a declarat vineri în fața jurnaliștilor liderul acestei formațiuni politice, Igor Dodon.

Dodon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
"Forumul civic" îşi ia o pauză. Socialiștii nu le vor da răgaz autorităților

Săptămâna trecută, liderii opoziției — Igor Dodon (PSRM), Renato Usatîi ("Partidul nostru") și Andrei Năstase (Platforma „DA") — s-au întrunit în cadrul „Forumului Civic" care a fost organizat de activiștii Platformei „DA".

Joi, reprezentanții „Forumului civic" au făcut publică rezoluția ce conține o listă de revendicări ale protestatarilor, şi le-au acordat autorităților un termen de 30 de zile pentru îndeplinirea acestora şi pentru a se pregăti de alegerile anticipate. Liderii opoziției au reacționat în mod diferit la respectiva rezoluție. Socialiștii au declarat că nu au de gând să le acorde niciun pic de răgaz.

„În 30 de zile, autoritățile nu vor face nimic. Pur și simplu vor câștiga timp. Eu sunt adeptul protestelor non-stop, însă pașnice. Consider că presiunea asupra puterii trebuie exercitată zilnic. Nu exclud faptul că, începând cu săptămâna viitoare, noi vom desfășura în fiecare săptămână câte unu sau două proteste de amploare, așa cum le-am propus anterior colegilor. Dacă vor dori să ni se alăture — bine, dacă nu — vom organiza aceste mitinguri fără simbolica de partid", a spus Dodon.

El a subliniat încă o dată că „pe de o parte, trebuie de continuat protestele, iar pe de altă parte, trebuie exercitate presiuni asupra partenerilor de dezvoltare, pentru ca aceștia să nu susțină actualul guvern".

„Dacă vom merge pe aceste două căi, deja peste 2 — 3 luni autoritățile vor accepta toate condițiile protestatarilor. Dar dacă se va recurge la scenariul de devastare a clădirilor, actuala guvernare se va mai menține încă un an sau doi. Deoarece va avea argumente ponderabile să rămână la putere", consideră Dodon.

Acesta a subliniat că „oamenii nu au nevoie de repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau de Maidanul ucrainean. Am văzut cu toții la ce a adus Maidanul. Oamenii doresc schimbarea puterii în urma protestelor pașnice".

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Linişte înainte de furtună sau începutul sfârşitului

Renato Usatîi, liderul altui partid de opoziție de stânga, a declarat că nu are de gând să iasă în fiecare zi la proteste, declarând că va organiza un miting de amploare în ziua în care va avea loc prima ședință în plen a parlamentului.

„Ne vom duce și îi vom obliga să includă pe ordinea de zi revendicările din rezoluție. Nu ne trebuie lovitură de stat. Este necesar ca poporul să iasă și să spună ce dorește. Noi vom obține alegeri parlamentare anticipate", a punctat Usatîi.

La 1 februarie a început sesiunea de primăvară a Parlamentului RM, însă deocamdată nu se cunoaște data la care Legislativul se va întruni în prima ședință plenară în cadrul căreia, după cum a promis spicherul Candu, va fi propusă organizarea unui referendum național în vederea modificării Constituției și trecerii la alegerile prezidențiale directe. Joi, Candu a declarat în fața jurnaliștilor  că, cel mai probabil, deputații se vor întruni în ședință plenară la mijlocul sau la finele lunii februarie.

Fluxul de știri
0