Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Este imposibilă confiscarea averii corupţilor

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaСтроительство коттеджей в дачном поселке. Архивное фото
Строительство коттеджей в дачном поселке. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Națională de Integritate nu dispune de pârghii reale pentru a verifica averile de peste hotare ale funcționarilor moldoveni.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Măsura confiscării caselor, apartamentelor sau automobilelor se va aplica doar faţă de averea dobândită după intrarea în vigoare a noilor modificări adoptate recent de Guvern, i-a explicat corespondentului Sputnik reprezentantul Comisiei Naționale de Integritate(CNI).

Vladimir Cebotari Владимир Чеботарь - Sputnik Moldova
Societate
Funcţionarii de stat riscă pedepse şi confiscări, pentru lipsă de integritate

Miercuri, 3 februarie, Cabinetul de Miniștri a operat modificări în legislația anticorupție. Acestea prevăd că averea personală a funcționarilor, a cărei provenință nu poate fi confirmată de veniturile legale, poate fi confiscată. Funcționarii de stat sunt obligați de asemenea să-și declare averea înregistrată peste hotare. De verificarea acestor date se vor ocupa inspectorii de integritate.

"Legea nu are acțiune retroactivă. În cazul în care, la examinarea în Parlament, legii totuși i se va atribui "putere retroactivă", acest lucru ar putea intra în contradicție cu dreptul la proprietate privată, prevăzut în articolul 46 al Constituției Republicii Moldova", a explicat pentru Sputnik șeful Comisiei Naționale de Integritate Anatol Donciu.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Am putea să dăm socoteală pentru cumpărăturile prea scumpe

Acesta a subliniat că mulți funcționari moldoveni au avere peste hotare, care a fost declarată autorităților locale. Dar este practic impocibilă obținerea unei  informații despre numărul caselor, mașinilor, etc., pe care le au aceşti.

"Unii funcționari moldoveni şi-au declarat și mai înainte averile pe care le au în România. Însă procedura de verificare a acestor date se complică din cauza lipsei unei baze normative. Noi ne-am adresat colegilor noștri de la Agenția română pentru Integritate pentru a obține informații cu privire al averea unor cetățeni de-ai noștri, însă am fost refuzaţi. Motivul a fost următorul: nu există baza legală pentru oferirea acestor date", a afirmat Donciu.

CNI a fost creată în anul 2013. În trei ani de activitate, au fost transmise la Procuratura Generală aproximativ 300 de dosare legate de prezentarea incompletă sau incorectă a Declarațiilor de avere. În prezent, sunt examinate doar patru dintre aceste cazuri.

Fluxul de știri
0