Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Funcţionarii de stat riscă pedepse şi confiscări, pentru lipsă de integritate

© Sputnik / Мирослав РотарьVladimir Cebotari Владимир Чеботарь
Vladimir Cebotari Владимир Чеботарь - Sputnik Moldova
Abonare
Executivul a aprobat trei proiecte de legi cu privire la integritate. Acestea, potrivit serviciului de presă al Guvernului, urmăresc prevenirea şi combatere a îmbogăţirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum şi a stărilor de incompatibilitate.

CHIŞINĂU, 3 feb – Sputnik. Guvernul a aprobat la şedinţa de miercuri proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care de asemenea vizează domeniul respectiv.

Documentele au fost prezentate de ministrul Justiţiei, Vladimir Ceborati. Aceste proiecte de legi urmează să fie dezbătute şi votate de Parlament.

„Documentele respective urmăresc aplicarea unor măsuri concrete și eficiente de prevenire și de combatere a îmbogăţirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum și a stărilor de incompatibilitate. Totodată, proiectele își propun realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu Uniunea Europeană în acest domeniu”, menţionează serviciul de presă al Guvernului.

Dacă vor fi adoptate de Parlament, aceste legi introduc, printre altele, sancţiuni mai aspre faţă de demnitarii care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie.

Olga Bîtcă, ONG, Alianţa Anticorupţie - Sputnik Moldova
Politică
Membrii societăţii civile cer integritate de la viitoarea guvernare

De asemenea, persoanele demise pe motiv că au încălcat criteriile de integritate nu vor mai putea ocupa funcţii publice, iar proiectele respective de legi stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.

Conform normelor propuse, în cadrul Centrului Național de Integritate va fi instituită o funcţie de inspector de integritate, care va veghea atent modalitatea de depunere a declarațiilor de venit și interese personale de către funcționari, dar și va avea acces la alte informații confidențiale despre persoanele vizate sau suspecte de fals în declaraţii, conflicte de interese. Aceste prevederi au menirea să eficientizeze activitatea Centrul Național de Integritate, să asigure independența instituțională a instituţiei, precum și să sporească nivelul de credibilitate a comisiei prin fortificarea mecanismelor de verificare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate, controlul asupra respectării regimului juridic al conflictului de interese.

Fluxul de știri
0