Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Am putea să dăm socoteală pentru cumpărăturile prea scumpe

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanţelor propune ca tranzacţiile de vânzare-cumpărare a locuinţelor şi automobilelor, valoarea cărora depăşeşte 30 de mii de euro, să fie realizate în baza unei declaraţii speciale de venit prezentate de cumpărător.

CHIŞINĂU, 31 ian — Sputnik. Ministerul Finanţelor a remis pentru consultări publice setul de materiale ce vizează modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016. În particular, instituţia propune ca tranzacţiile de vânzare-cumpărare a locuinţelor şi automobilelor, valoarea cărora depăşeşte 30 de mii de euro, să fie realizate în baza unei declaraţii speciale de venit prezentate de cumpărător.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministrul Finanțelor dezvăluie când va fi adoptat bugetul Moldovei pentru 2016

Potrivit Ministerului, măsura respectivă este dictată de necesitatea unei lupte mai eficiente cu evaziunea fiscală în cazul persoanelor fizice. În conformitate cu această propunere, cetăţenii ar putea fi obligaţi nu doar să-şi declare veniturile, ci şi să dea explicaţii în legătură cu provenienţa acestora. În lipsa unei astfel de declaraţii, procurarea unei locuinţe sau maşini scumpe ar putea fi interzisă.

De altfel, serviciul fiscal a manifestat şi anterior un interes aparte faţă de cumpărăturile scumpe pe care le fac moldovenii. În 2012, în ţară a fost introdus sistemul de impozitare indirectă. Acesta presupune transmiterea automată a informaţiilor către organele fiscale, în cazul în care diferenţa între valoarea cumpărăturii şi veniturile declarate constituie mai mult de 300 de mii de lei.

Ministerul Finanţelor aşteaptă opiniile şi propunerile legate de politica bugetar fiscală pentru anul 2016 până la data de 8 februarie.

Fluxul de știri
0