Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Misiunea FMI şi-ar putea contramanda vizita în RM din cauza epidemiei de gripă

© Sputnik / Kiril Kallinikov / Accesați arhiva multimediaГрипп, маска ОРЗ, ОРВИ
Грипп, маска ОРЗ, ОРВИ - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat la ședința de miercuri a Guvernului că misiunea FMI va sosi în Moldova la 21 februarie. Dar anume pentru a doua jumătate a ultimii luni de iarnă medicii prognozează o epidemie de gripă în țară.

CHIȘINĂU, 4 feb — Sputnik. Autoritățile țării așteaptă vizita FMI încă de anul trecut, deoarece țara are nevoie de bani pentru continuarea reformelor. Reprezentanții Fondului vor discuta cu Guvernul noul acord de colaborare.

În cadrul discuțiilor programate, experții internațional doar vor lua cunoștință de starea de lucruri din țară și vor avansa condițiile, iar executarea acestora de către autoritățile Moldovei vor condiţiona semnarea acordului de colaborare cu Fondul Monetar Internațional. Însă nu doar cu FMI, ci, de exemplu, și cu România. Anume după evaluarea prealabilă a situației economice din țară, FMI îşi va da acceptul pentru deblocarea primei tranșe a creditului românesc (60 de milioane de euro din cei 150 de milioane promiși).

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip nu vrea doar bani de la FMI

Situația în economia Republicii Moldova este complicată. Datoria de stat a ţării a crescut considerabil. La sfârșitul lunii noiembrie 2015, suma totală a datoriei de stat constituia 32,7 miliarde lei, majorându-se cu 23,2% în comparație cu perioada similară a anului 2014. Totodată, datoria externă a țării calculată în valută națională a crescut cu 35,6%. Ministerul de resort explică această tendință negativă prin devalorizarea leului moldovenesc în raport cu principalele valute străine.

Cu toate acestea, vizita din februarie a delegației FMI ar putea să nu mai aibă loc. Și nu numai din cauza protestelor opoziției (acum protestatarii nu mai sunt atât de activi). Vizita ar ar putea fi amânată din cauza epidemiei de gripă anticipată de medici.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a relatat miercuri la ședința Guvernului că la moment indicatorii de îmbolnăviri cu gripă și viroze în Moldova sunt mai joşi decât pragul epidemiologic, dar ea nu a exclus că deja în a doua jumătate a lui februarie țara poate atinge acest prag şi chiar să-l depășească.

Potrivit oficialului, s-a făcut o inventariere suplimentară a instituțiilor medicale locale în ceea ce privește medicamentele. "Deocamdată, din cele 36 de spitale raionale, 31 de instituții sunt completate cu toate tipurile de medicamente", a spus Glavan.

Грипп, маска ОРЗ, ОРВИ - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătății, pregătit pentru o epidemie de gripă

În Moldova, din cauza complicațiilor provocate de gripa sezonieră A(H1N1) au decedat două femei. În total, de la începutul sezonului de iarnă au fost înregistrate 155 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă de tip A(H1N1) și un caz de gripă "B". Rămâne de văzut dacă se va speria delegația FMI de situația epidemiologică din țară.

Moldova s-a pomenit într-o situație economică complicată după ce UE și Banca Mondială i-au sistat finanțarea. În septembrie 2015, în ţară s-a aflat în vizită tehnică o misiune a FMI, dar negocierile nu au dat niciun rezultat.

La sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul  l-a demis pe premierul Valeriu Streleț, iar până la alegerea unui nou Cabinet de Miniștri nici nu s-a pus problema unor negocieri cu organizația financiară internațională. Între timp, autoritățile din Moldova își pun mari speranțe în acordul cu FMI, deoarece acest document presupune nu doar posibilitatea contractării unui nou credit, ci va da "undă verde" și celorlalți donatori externi.

Fluxul de știri
0