Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Misterul rechizitoriului pe numele lui Filat, scris parţial în engleză

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat 26.01.2016
Vlad Filat 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a afirmat că există un aspect straniu legat de rechizitoriul întocmit de procurori pe numele clientului său şi anume că acest document procesual ar fi fost scris parţial în engleză. Pe de lată parte, procurorii susţin că legea a fost respectată sută la sută.

CHIŞINĂU, 3 feb – Sputnik. După ce marţi şedinţa de judecată în dosarul Filat a fost amânată pe motiv că inculpatul s-a îmbolnăvit, avocatul acestuia, Igor Popa, a declarat că rechizitoriul întocmit de procurori ar fi scris parţial în engleză.

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
Avocaţii lui Vlad Filat au un răspuns de la CEDO. Despre ce este vorba

Pe de altă parte, procurorul Adrian Popenco, solicitat de Sputnik, a refuzat să se refere la declaraţiile avocatului şi a ţinut să sublinieze doar faptul că rechizitoriul nu putea să fie întocmit altfel decât prevede legea. Popenco a precizat că potrivit Codului de procedură penală, rechizitoriul se întocmeşte în limba de stat, iar întrebările avocaţilor urmează să fie clarificate în cadrul şedinţelor de judecată.

Avocatul Igor Popa a făcut următoarea declaraţie în legătură cu rechizitoriul:

„Referitor la rechizitoriu este foarte straniu, pentru că o bună parte din rechizitoriu este în limba engleză, nu a fost tradus, iar multe materiale care sunt acolo trebuie cumva explicate şi de către procurori. Noi vom solicita neapărat ca învinuirea să fie explicată în detalii”.

Igor Popa a mai precizat că „Vlad Filat are şi el, la rândul lui, foarte multe întrebări la partea acuzării. Acestea urmează să fie clarificate în şedinţele ulterioare. La această etapă nu pot să vă zic care materiale anume sunt în engleză, dar sunt o bună parte în limba engleză”.

Codul de procedură penală prevede la alineatul 2) al articolului 296 următoarele:

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM: ceea ce a furat Filat de la BEM este doar o picătură

„Rechizitoriul se compune din două părţi: expunerea şi dispozitivul. Expunerea cuprinde informaţii despre fapta şi persoana în privinţa căreia s-a efectuat urmărirea penală, analiza probelor care confirmă fapta şi vinovăţia învinuitului, argumentele invocate de învinuit în apărarea sa şi rezultatele verificării acestor argumente, circumstanţele care atenuează sau agravează răspunderea învinuitului, precum şi temeiurile pentru liberarea de răspundere penală conform prevederilor art.53 din Codul penal dacă constată asemenea temeiuri. Dispozitivul cuprinde date cu privire la persoana învinuitului şi formularea învinuirii care i se incriminează cu încadrarea juridică a acţiunilor lui şi menţiunea despre trimiterea dosarului în instanţa judecătorească competentă”.

Alineatul 3) al aceluiaşi articol 296 stipulează că „rechizitoriul se semnează de procurorul care l-a întocmit, indicându-se locul şi data întocmirii lui”, iar la alineatul 1) al articolului 297 din Codul de procedură penală se spune că „cauza se trimite în judecată de către procurorul care a întocmit rechizitoriul”.

Vlad Filat are dreptul să prezinte o referinţă în scris la rechizitoriul întocmit de procurori (alin. 6), art. 296 CPP).

Mai mulţi jurişti solicitaţi de Sputnik au menţionat că, cel mai probabil, avocatul Igor Popa nu s-a referit la rechizitoriul însuşi, când a spus că este parţial în engleză, ci ar fi avut în vedere faptul că mai multe materiale (probe) anexate la dosar sunt în limba engleză.

Fluxul de știri
0