Chișinău, 2 feb — Sputnik. Arestul soților Andrei și Alina Iarân, administratorii cantinei „La soacra" din capitală, unde la 9 ianuarie curent s-a produs o explozie, a fost prelungit cu 30 de zile. Decizia respectivă a judecătoriei sectorului Râșcani a fost făcută publică de către magistratul Aureliu Postică.
Potrivit acestuia, termenul de arest al suspectului expiră la 9 martie, iar al soției sale — la 4 martie.
În legătură cu creșterea numărului persoanelor decedate în urma exploziei, administrația acestuia riscă o pedeapsă mai aspră, a declarat marți pentru jurnaliști procurorul Vladislav Guzic.
Explozia unei butelii de gaz în cantina situată în Piața Centrală din Chișinău s-a produs la 9 ianuarie. La fața locului au sosit patru autospeciale ale serviciului de pompieri și nouă echipaje ale medicinii de urgență. Ca urmare, circa douăzeci de persoane au fost transportate la spitalele din capitală, o mare parte rămânând internate. Majoritatea victimelor aveau arsuri pe 15 — 20% din suprafața corpului, iar trei dintre acestea au fost plasate în secția reanimare, iar ulterior transportate pentru tratament în România. Mai târziu, din cauza rănilor grave au decedat un bărbat la Chișinău și cele trei femei care fuseseră spitalizate la București. Autoritățile municipale au adoptat decizia de a aloca victimelor exploziei câte 20 de mii de lei pentru tratament.
Pe marginea incidentului din localul „La soacra" a fost intentat un dosar penal pe trei capete de acuzare, iar soții-administratori al localului respectiv au fost plasați în arest preventiv pentru 25 și 30 de zile, termenul fiind prelungit ulterior cu încă 30 de zile. Conform legislației în vigoare, proprietarii cantinei riscă de la doi până la 10 ani de pușcărie.
„Exista riscul ca aflarea lor în libertate să influențeze negativ asupra anchetei, de aceea am prezentat judecății probele acumulate, iar arestul a fost prelungit. Deocamdată, nu am modificat învinuirile înaintate, însă este clar că creșterea numărului de victime va influența considerabil asupra sentinței", a spus procurorul.
Potrivit acestuia, ancheta verifică toate versiunile posibile. Mai mult ca atât: deja s-a constatat că localul unde s-a produs deflagrația a funcționat o perioadă îndelungată fiind administrată de alți agenți economici.
„Au fost interogați martorii, precum și reprezentanți ai instituțiilor care au eliberat diferite documente prin care a fost autorizată activitatea localului. Deocamdată, nu putem divulga numele lor, nici declarațiile, pentru că anchetarea cazului continuă. Facem tot posibilul pentru a nu tărăgăna cercetările, însă nu totul depinde de noi. Există un șir de circumstanțe. Procuratura nu are în competenţa sa efectuarea anumitor expertize. De rezultatul acestora depinde învinuirea definitivă care va fi înaintată reținuților", a concluzionat procurorul.
Actualmente, la Centrul de Combustie din Chișinău mai rămân internate şase persoane, trei fiind deja externate.