Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce este Zika şi de ce sunt ameninţate 1 miliard de pesoane

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaРоссийские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола
Российские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола - Sputnik Moldova
Abonare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este în alertă şi avertizează în privinţa unei posibile epidemii cu virusul Zika. Acesta are o viteză extrem de rapidă de răspândire şi efecte devastatoare asupra fătului uman.

CHIŞINĂU, 31 ian — Sputnik. Presa din întreaga lume prezintă date îngrijorătoare despre propagarea virusului, în special în America Latină, cincisprezece ţării fiind deja afectate. Infecţii cu virusul Zika au fost semnalate însă pe întreg continentul american, în 21 de state dintre cele 55 ale Americii, fiind o ameninţare pentru toţi cei 1 miliard de locuitori ai acestuia.

Zika, o ameninţare pentru occidentali

В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Focar de gripă porcină la 180 de km de Chișinău

Zika a fost descoperit pentru prima dată în Uganda, Africa, în anul 1947, dar a provocat puţine epidemii în lume, până acum doi ani. Zika este numită şi „boala copilului cu capul mic". Virusul afectează creierul bebeluşului, Iar acesta se poate naşte cu tulburări neurologice sau microcefalie. În unele ţări din America de Sud şi Centrală, precum Brazilia, Columbia sau Salvador, femeilor li s-a recomandat chiar să nu rămână însărcinate în următorii doi ani, pentru a evita naşterea unor copii cu malformaţii.

Medicii din Uganda, care au cercetat ani de zile virusul, timp în care au fost înregistrate doar două cazuri de infectare în acea ţară, au avertizat că Zika este foarte periculos pentru occidentali. Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarului Aedes, dar nu se ştie dacă această specie de ţânţar, întâlnită şi în Europa, este şi purtătoare a virusului. Infecţia are semnalmentele unei răceli banale, iar uneori nu manifestă niciun fel de simptome.

Zeci de mii de cazuri în America de Sud

Columbia a anunţat sâmbătă peste 20.000 de cazuri de infectare cu virusul Zika, potrivit digi24, devenind la moment a doua ţară ca număr de îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate însă în Brazilia, unde în vară urmează să aibă loc Olimpiada la care vor veni sportivi şi spectatori din toată lumea. Acest fapt nu poate să nu îngrijoreze specialiştii din domeniul medical. Autorităţile braziliene, care planifică ample campanii de eliminare a ţânţarilor, îşi păstrează calmul şi au anunţat că Jocurile Olimpice de la Rio nu vor fi anulate.

Virusul şi-a început marşul triumfal şi prin Europa

Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Mass-media: savanții au descoperit în carnea de găină un nou virus letal

Dar Zika se răspândeşte şi în Europa, fiind atestată în nouă ţări europene, cu cel puţin 32 de cazuri raportate.

Potrivit datelor care au fost făcute publice în ultimele zile, în Germania sunt deja cinci persoane infectate cu Zika, acestea contractând virusul, se pare, în timpul unei recente călătorii în America de Sud.

Autorităţile britanice anunţaseră şi ele trei cazuri de Zika, şi tot după călătorii în regiunile afectate de virus.

Febra Zika a mai fost depistată în Olanda, la două persoane în Elveţia şi la un turist danez, revenit tot de pe continentul american.

Este greu de estimat cât de rapid va înainta boala pe continentul european şi ce număr de persoane vor fi afectate în întreaga lume, pentru că la moment nu există tratament pentru această infecţie. Pacienţilor li se recomandă doar odihnă, lichide din abundenţă şi pastile împotriva durerilor şi febrei.

Fluxul de știri
0