Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Despre secretul atragerii investitorilor străini şi impertinenţa politicienilor

© privesc.euMarin Ciobanu
Marin Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul ZEL Bălţi, Marin Ciobanu, a făcut mai multe dezvăluiri despre modul în care entitatea pe care o conduce a reuşit performanţe unice în Republica Moldova, în pofida obstacolelor şi a circumstanţelor neprielnice.

CHIŞINĂU, 26 ian – Sputnik. Directorul Zonei Economice Libere (ZEL) din Bălţi, Marin Ciobanu, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că din 2009, de când la putere în Republica Moldova se află partidele care se numesc proeuropene, ţara noastră a ratat mai mulţi investitori mari, iar numărul locurilor de muncă din industrie s-a redus cu circa 12 la sută.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Streleţ către investitorii străini: Moldova trece printr-o perioadă dificilă

Marin Ciobanu susţine că guvernanţii fie că nu au competenţa necesară, fie pur şi simplu nu sunt sinceri atunci când promit că vor atrage investitori în economia Republicii Moldova. Asta deoarece atragerea unor investiţii mari, de importanţă strategică, presupune întâi de toate pregătirea unei oferte bune, iar în al doilea rând — vizite la fiecare potenţial investitor şi discuţii cu aceştia, care pot dura şi circa şase ani.

Potrivit lui Ciobanu, echipa care conduce ZEL Bălţi a vizitat companiile care au făcut investiţii în această entitate economică, le-a prezentat oferta şi a reuşit să prezinte Moldova ca o piaţă atractivă pentru investiţiile respective.

Ciobanu a mai subliniat că pentru a atrage investiţii importante în economia ţării este nevoie de capacitate de prezentare a oportunităţilor, dar şi de voinţă, promptitudine şi corectitudine în pregătirea şi întreţinerea infrastructurii de care au nevoie companiile.

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Gastarbeiterii moldoveni aduc în ţară mai mulţi bani decât investitorii străini

„Din 2009, am pierdut mai multe corporaţii mari, care ar fi putut să investească în ţara noastră. Asta s-a întâmplat din cauza aroganţei şi impertinenţei politicienilor noştri. În această perioadă, numărul locurilor de muncă din industria naţională s-a redus de la 136 de mii la 111 mii, adică s-au închis 25 de mii de locuri de muncă, ceea ce reprezintă 12 la sută. Iar compensarea acestei pierderi a fost posibilă doar datorită investiţiilor în ZEL Bălţi. Doar aici au fost făcute investiţii străine importante în ultimii ani”, a declarat Ciobanu.

Directorul ZEL Bălţi a mai spus că echipa de conducere a acestei entităţi economice a reuşit să atragă investiţii importante datorită faptului că a ştiut ce doreşte şi a avut competenţa să-şi realizeze scopurile propuse.

„ZEL Bălţi a reuşit nu graţie unor circumstanţe, ci în pofida tuturor piedicilor”, a spus Marin Ciobanu.

Acesta a mai subliniat că în ultimii ani partidele de la guvernare ar fi concurat între ele în încercarea de a-l destitui din funcţia de director al ZEL Bălţi.

Fluxul de știri
0