Marele complot din spatele pieţei internaţionale a petrolului

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaДобыча нефти
Добыча нефти - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe ţări producătoare de petrol întreprind măsuri, pe alocuri extreme, menite să conducă la stabilizarea pieţei internaţionale a petrolului. Experţii privesc cu suspiciune la acţiunile SUA, singura ţară care nu face nimic în acest sens.

CHIŞINĂU, 25 ian – Sputnik. În situaţia creată la ora actuală pe piaţa internaţională a petrolului, companiile americane din domeniu ar putea să cumpere la preţuri de nimic acţiunile industriei petroliere saudite. De asemenea, potrivit experţilor Alpari, companiile americane ar fi pus ochiul şi pe capacităţile de extracţie din Mexic, dar şi din alte ţări producătoare de petrol.

gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu preţurile la petrol şi când se vor ieftini carburanţii

Luni, după o creştere nesemnificativă, preţurile la petrol au început să cadă din nou la bursele internaţionale. Astfel, barilul de Brent a ajuns iarăşi la 30,8 dolari, iar WTI – la 30,9 dolari.

Astfel, cotaţiile petrolului nu au reuşit să se consolideze nici măcar la nivelul de 31 dolari pentru un baril.

Un alt aspect la care atrag atenţia experţii este faptul că oferta depăşeşte cu mult cererea de petrol, fapt care menţine tendinţa de ieftinire a acestuia. În aceste condiţii, dacă preţurile vor continua să cadă, pe unele pieţe locale ar putea fi atinse noi minimuri ale cotaţiilor, iar situaţia economică a ţărilor care extrag petrol se va înrăutăţi.

Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol, ar putea să nu-şi mai fixeze cursul monedei sale de cel al dolarului, să admită în felul acesta o devalorizare a valutei sale naţionale şi să-şi umple astfel bugetul. O altă măsură la care ar putea recurge autorităţile saudite este privatizarea companiei de stat Saudi Aramco.

Добыча нефти - Sputnik Moldova
Panică la bursele internaţionale. Petrolul se ieftineşte spectaculos

Doar SUA nu întreprind nicio măsură extraordinară în legătură cu ieftinirea petrolului. Asta, în opinia experţilor Alpari, conduce la supoziţia că ceea ce se întâmplă în acest domeniu este "opera" SUA, nu a Arabiei Saudite cum se credea anterior.

În opinia experţilor, unul dintre scopurile urmărite de companiile americane este obţinerea accesului la activele petroliere ale Arabiei Saudite, Mexicului şi altor ţări, în care statul controlează acest domeniu. Or, situaţia de pe piaţă a obligat aceste ţări să-şi revadă politicile şi să admită „mâna privată” în activele statului.

În aceste circumstanţe SUA ar putea să obţină, în mod legal, acţiuni importante ale companiilor petroliere din principalele ţări producătoare şi să exercite influenţă asupra politicilor acestora în domeniul respectiv.

Fluxul de știri
0